Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Dum som en gås? ( från en ordförandekonferens 2003, möjligen STF, men i hösta grad giltigt fortfarande)

Varje fågel flyger med egna vingar, men genom att flyga i V-formation ökar flocken effekten med 71 % jämfört med om varje fågel flög ensam.

Lärdom: Människor som arbetar i gemensam riktning och med känsla av samhörighet kommer fortare och lättare till målet eftersom de får dragkraft av varandra.

 

Så snart en gås faller ut ur formationen återtar den sin plats så fort som möjligt för att kunna dra nytta av lyftkraften från den framförvarande gåsen.

Lärdom: Om vi hade lika mycket förnuft som en gås skulle vi ansluta oss till dem som strävar i samma riktning som vi själva önskar.

 

När ledargåsen blir trött flyttar den bakåt i formationen och en annan gås intar tätplatsen.

Lärdom: Det lönar sig att turas om att ta de tunga jobben och att dela upp ledarskapet sinsemellan.

 

Gässen i formationen skriker på bakifrån för att heja på de främsta till att hålla farten.

Lärdom: Vi måste se till att våra skrik från de bakre leden är uppmuntrande och inte tvärt om.

 

När en gås blir sjuk eller skadad och inte kan följa med, lämnar två andra gäss formationen för att hjälpa och skydda den. De stannar tills gåsen antingen kan flyga igen eller dör.

Lärdom: Om vi hade lika mycket förnuft som gässen skulle vi även bistå och stödja varandra på detta sätt.

 

VT på besök

Vad roligt att bli kallad häftig!  Kul att någon tycker att det är häftigt att älska litteratur och språk och dessutom få möjlighet att dela med sig av allt detta på olika sätt genom att arbeta på bibliotek, arbeta med den bästa folkbildning som tänkas kan, nämligen folkhögskola och studiecirkelverksamhet, samt blogga om stort och smått. Undrar just hur många cirkeldeltagare som jag träffat under årens lopp? 

 

Vem var det då som tyckte att detta är häftigt? Jo en härlig medarbetare på Vimmerby Tidning som hade tagit sig till Blaxhult i dag. Det är väl bra att det kommer in lite positiva saker i tidningen.

Det blir med lätt bävan som jag kommer att öppna morgontidningen framöver.

 

Så ger jag bort böcker också, har en papperskasse med pocket kvar och den tänker jag ta med till Stegen, tror jag.