Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Espresso av Tomas Tranströmer (ur Den halvfärdiga himlen, 1962)

Det svarta kaffet på uteserveringen

med stolar och bord granna som insekter.

 

Det är dyrbara uppfångade droppar

fyllda med samma styrka som Ja och Nej.

 

Det bärs fram ur dunkla kaféer

och ser in i solen utan att blinka:

 

I dagsljuset en punkt av välgörande svart

som snabbt flyter ut i en blek gäst.

 

Det liknar dropparna av svart djupsinne

som ibland fångas upp av själen,

 

som ger en välgörande stöt: Gå!

Inspiration att öppna ögonen.

Jag tycker att min associationsförmåga är bra, kanske för bra ibland, för den leder mig ofta ut på "avvägar"  och stundtals kan det vara svårt att hitta tillbaka till utgångsläget. Nu ska vi se om jag kan få till det här begripligt.

 

Som den historienörd jag (också) är så googlade jag på 28 juni och hittade då en notis om att ryssarna denna dag år 1709 under ledning av Peter den store besegrade Karl XII och svenskarna i slaget vid Poltava. Detta nederlag innebar början till slutet på den svenska stormaktstiden. Då tänkte jag på ett annat slag som var lite lyckosammare, det vid Narva 1700. Jag har faktiskt stått vid resterna av den svenska fästningen och blicka ut över det ryska fortet. och känt historiens vingslag. Det var mäktigt. Man kunde nästan höra vapenskramlet.

 

Men var kommer då kaffet in i bilden. Jo, Karl XII var en stor kaffedrickare och han tog med sig en turkisk kaffekokare hem till Sverige när han till slut återvände och det var han som satte fart på det svenska kaffedrickandet i hovkretsar och bland "finare" folk. Nån folkdryck blev inte kaffet förrän under andra halvan av 1800-talet. Då kom kaffet att spela en stor roll för att komma tillrätta med den höga alkoholkonsumtionen i landet. Men det är en annan historia.

Vad gäller dagen i övrigt så kommer jag att fortsätta min "skattjakt" och gräva lite i minnena, jag ska baka mina goda frallor med dinkel och rågmjöl, låta tvättmaskinen arbeta och viktigast av allt, njuta av förmiddagskaffet ute i skuggan tillsammans med Allan.

Fullmatat nummer av Månadens bok

Oj, vad mycket jag vill läsa!

Exempel:

Leif GW, Professor Wille Vingmutter, mästerdetektiv (på väg från Bokus)

Mattias Edvardsson, En helt vanlig familj

Liane Moriarty, En annan Alice

John Grisham, Camino Island

Angela Marsons, Tysta rop

Jane Harper, Falska vänner

Ninni Schulman, Bara du

 

Det ska väl hålla mig sysselsatt ett tag, eller vad tror ni? Hoppas att bibblan köper in dessa.