Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Sorry darling, just a minute. I have to finish this chapter!

Sommar

En alldeles vanlig

gyllene förtrollad vardag

kom en alldeles vanlig

sammetsklädd

amiral

och slog sej ner

på en alldeles vanlig

purpurlysande

tistel.

(Ingrid Sjöstrand hämtat ur "Den nyaste ordmusiken, 1992, utgiven av En bok för alla)

En bok för alla

Bokförlaget startade 1976 för att med statligt stöd ge ut kvalitetslitteratur till lågt pris. Det statliga stödet upphörde 2007. Idag är En bok för alla ett ideellt aktiebolag och drivs utan vinstsutdelning. Eventuella överskott används för att hålla bokpriserna så låga som möjligt och för läsfrämjande åtgärder. Bolaget ägs av Alfabeta Media AB, Föreningen En bok för allas vänner samt Ordfront förlag. Tidigare fanns också ABF och Studieförbundet Vuxenskolan med i styrelsen. 

Bara om böcker av Britt Dahlström, 2002 (En bok för alla)

Det finns så mycket spännande i litteraturens värld. Vad är det som vi fastnar för i en bok? Är det viktigt hur en bok börjar? Varför går en del böcker till världslitteraturen och blir klassiker? Varför blir vissa författare hånade och förlöjligade? Varför finns de böcker som DN:s kultursida framhåller inte med bland bibliotekens mest utlånade? Som bibliotekarie var det inte alltid lätt att förklara varför inte vissa böcker köptes in. Man kan ju inte säga till någon att "det är dålig litteratur" för just den boken kanske skänker personen läsglädje och lite verklighetsflykt. Det finns säkert de som tycker att jag "sjunker i aktning" för att jag köper Mårtensons Homanböcker men det bjuder jag på. 

Nu är det dags att rösta på Årets bok. Mitt val står mellan Grede och Bengtsdotter

För att prata om något annat. Är det någon som vet vilka fjärilar som trivs så bra på stäppsalvia? Svårt att fånga på bild men det brukar vara fullt.