Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Kaffet urdrucket

I början av 1973 fick redaktionen för programmet Bokmalin, "brevlåda för läshungriga och nyfikna lyssnare", ett brev från en trogen lyssnare (programmet firade då 10-årsjubileum), som undrade varför det "nu för tiden inte kommer ut några sentensalmanackor". I vårsäsongens första program lästes brevet upp  och frågan ställdes till lyssnarna: Vilka sentenser vill ni ha med i en modern sentensalmanacka? Gensvaret blev enormt och bidragen strömmade in.  Det resulterade i en liten fin bok utgiven av Sveriges Radios förlag. På grund av sitt oansenliga format har den kommit i skymundan i mina samlingar. De flesta citaten är giltiga fortfarande så här 45 år senare. Det här är citatet för 10 juli:

 

"Vart ska vi gå? säger jag - och Puh svarar:

"Just vad jag tänkte nu!"

"Då går vi tillsammans, vi två", säger Puh,

"då går vi tillsammans,du!"

 

 

Apropå Almedalen

Vad gagnar att varandra visa tänder

och köpslå visst parti mot visst parti?

O, kunde alla ta varann i händer

och såsom bröder tala poesi!

(Alfr:d V:stl:und)

GW igen

Det går inte att sluta läsa GW, det är bara så bra. Jag vet inte om man ska tro på allt men bra historier är det. Som den gången han följde med några kollegor för att göra husrannsakan hos en känd "buse". Mannen ifråga sken upp när han såg vem en av besökarna var. Busen hade nämligen ett antal av författarens böcker, egenhändigt stulna från Åhléns, i sin bokhylla och nu kunde han få dom signerade. 

 

Tänker varva med lite korsord. DN:s webbkryss gick på nolltid men som tur är har en granne levererat lämpligt material så dagen är räddad.