Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Fredag och 13 - ingen bra kombination, eller?

Triskaidekafobi (från grekiskans treikaideka, tretton, och phobas, rädsla) är rädsla för talet 13. Det finns många teorier om varför 13 är ett olyckstal. En syftar på att det befann sig tretton personer vid bordet i samband med Kristi sista måltid. En annan att större delen av tempelherreorden (korsriddare) avrättades på order av Vatikanen fredagen den 13 oktober 1307.

 

På de flesta hotell i västvärlden med fler rum än 12 saknas rumsnummer 13 (eller våning 13) eftersom många gäster vägrar att bo i rum med det numret. På flygplan finns vanligen inte rad 13, eftersom en del passagerare skrämts upp av att sitta på en sådan rad. Flygbolaget Brussels Airlines som startade flygningar 2007 ändrade sin logotyp efter protester, då den innehöll 13 punkter.

 

Genom historien har också flera katastrofer inträffat just den här dagen: Fredag den 13 maj 1927 kollapsade den tyska aktiemarknaden. Kollapsen blev startskottet för ”den stora depressionen” och just denna fredag brukar därför benämnas som den ”Svarta fredagen”. Fredag den 13 juni 1952 sköts ett svenskt spionplan med åtta besättningsmän ombord ner nära gränsen till Sovjetunionen. Den försvunna DC3:an var länge ett mysterium och först 1991 erkände Sovjetunionen att flygplanet hade skjutits ner.

 

Den pensionerade folklivsforskaren Bengt af Klintberg tror att de flesta är rätt så likgiltiga inför fredagen den 13:e, det är snarare media som förstorar upp dagen och håller den vid liv. 

 

 

Tänk på detta så ses vi säkert i morgon