Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Uppe med tuppen

Egentligen vet jag inte om det stämmer i mitt fall. Jag går upp tidigt, alldeles för tidigt men nån tupp hör jag inte längre. Han kanske inte bor kvar i andra änden av byn förresten. Över huvud taget har alla ljud blivit svagare så jag måste nog ta tag i det problemet. Jag har kommit till den punkt då "reservdelar" behövs lite överallt i kroppen.

 

Vi har redan varit en tur till Hultsfred, skönt innan det blir för varmt, men idag blev det bara Willys så det gick fort och nu är det strax dags för förmiddagskaffe. 

"Journalistikens villkor"

När man läser morgontidningen kan man inte undgå att förvånas lite över prioriteringen när det gäller innehållet. Jag hittade en gammal dagsvers av Alf Henrikson från 1980, publicerad i Pressens Tidning. Jag  tycker den är lika aktuell idag. 

 

Familjenotisernas redaktör

är omutligt sanningskär.

Reportern som sysslar medstölder och mord

vet även vad saklighet är.

Av fakticitetens heliga sak

är idrottens kännare frälst.

Men om böcker, atomer och politik

kan vi skriva vad fan som helst.

 

 

Lite historia

För den som är intresserad av kontrafaktisk historia kan kanske dagens datum  vara intressant. Den 20 juli 1944, i högkvarteret Varglyan i Rastenburg i Ostpreussen, inträffade det mest kända av misslyckade attentat mot Hitler. En del historiker talar om sammanlagt 17 attentatsförsök 1939-45 men förmodligen är det ännu fler. Självaste Stalin sägs ha avblåst två försök att döda Hitler eftersom den sovjetiske diktatorn var rädd att Hitlers hantlangare skulle sluta fred med England och USA i händelse av Hitlers död.  

 

En intressant inblick i det kalla krigets historia kan man få genom att följa miniserien om spionen Wennerström. Det var ytterst nära att han sluppit undan även om myndigheterna hade haft sina misstankar länge. Men man ville ju inte tro att en officer skulle befatta sig med spioneri. Det var så synd om dottern Christina dagarna efter Wennerströms gripande. Jag satt bara ett par arbetsplatser bort på utlandsavdelningen på Enskilda banken där jag jobbade den sommaren. 

Lite Tage Danielsson (med anledning av ovanstående):

Ur Brev som jag antar att folk har fått:

 

Moskva 1940

Ärade Kamrat Winston Churchill!

 

Vi ryssar har nu ett tag varit på tyskarnas sida, men nu har vi tänkt att det skulle va roligare om vi fick gå över till er. Det gör ju inte så mycket att ni är kapitalister, vi är inte dom som går och tjurar för småsaker, och vi har tänkt som så att det blir kanske ni som vinner i alla fall, och då är det ju bättre om vi får va med på eran sida. Hitler och jag har blitt osams också, han är ju lite barnslig, tavaritj! Tänk på saken! Vi är väl inte sämre folk än att vi kan ändra oss? Hedersknyffel!

 

Din nye brevvän

Josef Stalin