Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Vilken tur att någon annan redan fått i gång bryggaren.

The heat is on

Det ser ut att bli ännu en varm dag så det är väl bara att vara beredd med kalla fotbad och kylande "iskudde" i nacken. Tyvärr måste vi ta en tur till Willys men inne i affären är det svalt och skönt och idag har jag en prydlig inköpslista så jag kan sätta tänkandet på sparlåga.

 

Will be back later!

 

 

Tack Willys

Håkan Nesser på G

Med posten idag ett välfyllt augustinummer av Månadens bok. Nesser har skrivit en bok där både Van Veeteren och Barbarotti är med. Det måste ju bara bli kanon.

Arne Dahl - äntligen

Hans nya Mittvatten har jag verkligen längtat efter. De tidigare Utmarker  och Inland är bara så bra. Jag förhandsbeställde den här för länge sedan så den borde vara på väg. 

Den här dagen blir plötsligt lite gladare, låter kanske trivialt men man får suga  åt sig det man kan.  Bra böcker kan man inte få för mycket av.

 

 

Blodmåne

I kväll väntas århundradets längsta månförmörkelse så då kan vi passa på att svalka oss utomhus några timmar från ca. 21:30 till ca 01:30 samtidigt som vi tar del av detta skådespel. Den totala månförmörkelsen, eller blodmånen som den också kallas, har inte alltid varit så populär eftersom den röda färgen länge ansågs vara ett varsel om hemska händelser. Nu vet man att fenomenet uppstår när jorden hamnar mellan månen och solen och månen går in i jordens skugga. På månen blir det å andra sidan solförmörkelse, där solen syns som en röd kant runt jorden och det är detta röda ljus som färgar månen röd.

Som en bonus kan vi med tur notera en ljusstark stjärna under månen. Det är planeten Mars som är närmare jorden än på 15 år och som just nu ser större ut och lyser betydligt starkare än vanlig. (Ur dagens Aftonbladet)

 

Spännande, inte sant.

Christina Lagerlöf (1787 - 1855)

Christina Lagerlöf,prostdotter från Värmland och på långt håll släkt med Selma Lagerlöf, uppges ha skrivit den kända visan När månen vandrar. När den här dikten sjungs känner vi igen melodin från Mauritz Cramaers Kaffevisa: Av allt det goda som man förtär...

 

Här följer ett par strofer:

 

När månen vandrar på fästet blå

och tittar in genom rutan,

då tänker jag understundom så

och knäpper sakta på lutan:

Vad du är lycklig, du måne klara

som får så högt över jorden fara

och blott se på!

 

Väl ser du dårskaper utan tal,

det kan man nog hålla troligt,

båd' älskande som förgås av kval,

och älskande som ha roligt.

Väl ser du tåren från ögat rinner,

men sorgen aldrig upp till dig hinner -

det är för högt.

 

Spektaklet tröttar dig inom kort

det kan man icke förtänka,

då går du bara helt simpelt bort

man ledsnar också att blänka.

Så blir du borta i några dagar

och kommer åter när du behagar

och ser på oss.