Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Prövning i arla morgonstund

Två utmaningar i köket i morse. 1: Öppna ett kaffepaket. Förr klippte man upp kaffeförpackningens innepåse,  nu har tillverkarna "underlättat" så att man istället ska dra  isär innerpåsens flikar.  Lättare sagt än gjort. Den som kom på detta kan inte vara reumatiker eller av andra anledningar ha svaga händer. Visst, man kan klippa med risk att en hel del kaffe pyser ut på köksbänken.

2: Öppna mjölkförpackning som har skruvkork. Inte heller det något för svaghänta.

 

Jag lyckades efter en del svärande och snart puttrade bryggaren hemtrevligt och mjölken värmdes och allt var frid och fröjd. Och DN:s webbkryss var lätt idag och är inskickat redan.

 

Nu ska jag äta lite frukost och sedan är det snart dags för en tur till Hultsfred (Ica, Willys och biblioteket, kanske apoteket). Jag återkommer senare under dagen och då ska jag berätta om en intressant memoarbok, som jag just nu läser.

 

 

 

Den ofrivillige bankiren - en resa från bondgården i Närke till direktionsrummen i Stockholm och Geneve

Jag läser egentligen hellre biografier än memoarer, för de sistnämnda kan ibland vara lite väl egotrippade.Det är i och för sig bra att inte böja sig för Jantelagen i alltför stor utsträckning men lagom är alltid bäst.

 

Jag trodde väl aldrig att en memoarbok som tilldrar sig mitt i finansbranschens innersta krets kunde vara så intressant och rolig.

Olof G. Hedengren, själv en tungviktare inom svensk finans och industri, har jobbat med de flesta stora namn inom den sektorn som Anders Wall, Jan Stenbeck och Tomas Fisher för att nämna några. I boken berättar han om hur det gick till bakom kulisserna när mångmiljonaffärer gjordes, som när Volvo köpte Beijerinvest, när Mats Carlgren köpte  Iggesund och när doktorshatten flög av Reefat el Sayed.

 

 

 

 

Många kända personer, förutom då höjdarna inom finans- och bankkretsar,  passerar revy och det finns kul anekdoter om bl.a. Carl Jan, Guillou och Leif GW. Hedengren fick riktig fiende i Guillou efter att i boken ha gett  "en något nyanserad bild" av Guillou som framstående storviltsjägare.