Tankar om böcker och annat

En dag i taget

Dan Andersson i våra hjärtan

Som så många gånger förr håller DN:s webbkryss på fredagar mig á jour med vad som är på gång. Ibland är det inget som intresserar mig men idag slår temat an en sträng i mitt hjärta - 30-årsjubileum för Dan Andersson-veckan, som bjuder på inalles nio kulturdagar i den folkkäre poetens anda och fotspår runt om i finnmarkens kulturmiljöer i Ludvikabygden i södra Dalarna.

 


Luossastugan, ett litet torp vid Skattlös berg, där familjen Andersson bodde 1912-15. Stugan är sedan 1944 minnesstuga över Dan Andersson och sköts av Skattlösbergs bygdegille och den har originalinredning och originalinventarier, bl.a. poetens skrivbord, bokhylla samt gitarr. 

 

Jag tror att många, jag själv inte minst, uppfattar Dan Andersson som övervägande  sorgmodig och melankolisk men när jag för många år sedan besökte Luossastugan så berättade den guide och gästtrubadur, som då var där, att Dan Andersson också hade andra ljusare sidor som man lätt glömmer bort. Det var härligt att höra de här visorna "på plats". Det där med "historiens vingslag" är sant.

 

Till Dan Anderssons främsta tolkare hör Gunde Johansson och Thorstein Bergman, men han tonsatte själv några av sina dikter - de kanske mest kända är Till min syster, Jungman Jansson och Per Ols Per Erik.

 

Själv föredrar jag Thorstein Bergmans tolkningar, jag får gåshud.

 

 

Gässen flytta

Det är så svårt att välja men här är en av favoriterna:

 

När de gamla såren heta tära,

när din kind är vätt av ensamhets gråt,

när att leva är att stenar bära

och din sång är sorg som vilsna tranors låt,

gå och drick en fläkt av höstens vindar,

se med mig mot bleka, blåa skyn!

Kom och stå med mig vid hagens grindar,

när de vilda gässen flyga över byn!

 

Thorstein Bergman hittar ni på Spotfy!