Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Det blir en lång het dag så spara gin till natten

Så börjar boken

"Äntligen stod prästen i predikstolen", "Det var en afton i början av maj. Den lilla trädgården på Mosebacke hade ännu inte blivit öppnad för allmänheten, och rabatterna vore ej uppgrävda" och "Han kom som ett yrväder en aprilafton och hade ett höganäskrus i en svångrem om halsen". Tre klassiska exempel på hur en bok kan inledas och som ofta återkommer i korsord och frågesporter. Jag kommer ihåg att jag gjorde en lätt travestering en gång för länge sedan när Kallifatides gästade biblioteket: "Äntligen stod författaren i biblioteket." Inte så originellt kanske men vadå? Sånt kan man ju bjuda på. 

Håkan Nesser är duktig på både inledning och avslutning. Så här börjar den nyaste: "Marten Winkelstroop växte upp med två skavanker. Han hade ingen far och han var vänsterhänt." Och Kära Agnes av samme författare börjar: "På det stora hela var det en lyckad begravning".Visst blir man nyfiken. 

Nästan i alla fall. Återkommer (kanske i kväll, annars i morgon för då är det ju "en annan dag" enligt Christer Björkman i alla fall). Förmodligen lika varm eller ännu värre dock!

33 grader

Inte nog med att det är olidligt hett, det har legat en tung lukt av dynga över byn hela dagen. Den har trängt in i varje vrå av huset och kombinationen värme och stank är väldigt påfrestande. Dumt nog hängde jag ut ett lakan på tork men det får jag nog tvätta om. Tänkte mig inte för. Förresten är det risk att det som hänger inomhus också tar åt sig lukt. Det här är nog det värsta jag känt någonsin.

 

Men nån gin och tonic  är naturligtvis inte att tänka på utan det får bli kall jordgubbssaft medan jag begrundar om jag ska ge mig på ett nytt sömnadsprojekt. Det verkar lagom enkelt och jag tror jag har lite garnrester som undgick den stora utrensningsaktionen i höstas och våras. Kolla bilden nedan.

 

Kajenn (Caj Lundgren)

Kajenn, poet, översättare och kulturredaktör, har avlidit 87 år gammal. Framför allt gillar jag hans underfundiga dikter, som ni har fått ta del av då och då. En del handlar om katter, som den här, hämtad ur en antologi om katter sammanställd av Solveig Nellinge (givetvis En bok för alla) med titeln Någonstans väntar en katt:

 

Spörsmål

 

Ofta ligger katten där och tänker.

Tänker den på något som den minns?

Inget tydligt svar i ögat blänker.

 

Är det bilden av dig själv som finns

under ögats djup där ljuset dränker

sig i dunkel bak dess gröna lins?

 

Eller är det så att den försänker 

sig i någon obekant provins 

som en mycket hemlig kunskap skänker?

 

Ingen säker visshet nånsin vinns

om ens katten vet vad katten tänker.