Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Kaffeprat i Knastorp

Idyllen Knastorp

Oh, så trevligt det var i Knastorp den 5 maj när jag hade den äran att "prata kaffe" inför en härlig grupp damer från en fibromyalgiförening i Mjölby (tror jag det var) som under sin veckoslutskurs på Vimmerby folkhögskola hade lagt in en utflykt till Knastorp i programmet. Nu ska jag tillbaka lördagen den 25 augusti och det ser jag fram emot. Hoppas jag kan få med mig en liten kaffeplanta hem. Det här ger en härlig distans till allt som har med valet att göra. Kaffe dricker man i alla politiska partier, i alla fall i Sverige. Det är klart att man kan hårddra och få politik också i kaffet, det tycker i alla fall författarna till en liten bok som heter Kaffe: från böna till kopp, utgiven av Ordfronts förlag (vilket förklarar en del). Kolonialmakternas agerande från början av 1700-talet förde mycket ont med sig, både massiv skogsröjning och slaveri och går vi till nutiden så är det stora kaffekedjorna, t.ex. Starbucks, som slår ut mindre kaféer, men detsamma gäller för plantager för produktion av sockerrör, bomull och kakaobönor.   

 

Hur som helst är historien om hur kaffet har spridits från bergstrakterna i Etiopien ut över hela världen spännande och full av märkliga händelser.

Piet Hein (fri översättning av undertecknad)

 

Kaffe utan grädde

- blir man inte fet av.

Kaffe utan socker

- får ens vikt att gå nedåt.

Kaffe utan kaffe -

det är alldeles särskilt sunt.

Men man känner sig lite fjollig,

när man sitter och rör runt.

 

Tillbaka om några timmar

Hemma igen

Men nu är jag alldeles för trött för att skriva något mer. Det har varit lite jobbigt med ett för mig viktigt beslut som skulle fattas och att därefter leta sig runt på Ica Maxi i Oskarshamn var droppen. 

 

För alla deckarfantaster: den 16 augusti 1912 fastställer Högsta domstolen i Sverige  en dom där fingeravtryck för första gången ingår i bevisningen. 

 

För övrigt ska jag inte äta surströmming idag!