Anna-Majs blogg

Gott och blandat

"Oh, what a beutiful morning...."

Lite kylig men solig sensommarmorgon med klar luft. Var det inte sånt väder vi kallade "lingonplockarväder" i min barndom:? Vi hade våra bästa ställen "alldeles runt hörnet" och nu är allt bebyggt. Hela Silverslätten t.ex. Det är mycket som har förändrats både till det bättre och till det sämre.

 

Lennart Hellsing får stå för dagens dikt:

 

Nu är sommaren slut får man höra!

Nu har allvaret kommit till byn!

Det finns svampar som tyder på detta

det finns tecken i stan och i skyn.

 

Nu så korsar kometen vår bana.

Nu får riksdagen åter ett schå.

Nu får brevbärarn mera att bära.

Nu ska skallerormsfaxarna slå.

 

Allt det där är blott blå illusioner

för se sommarn tar aldrig ett slut.

Den har dragit sig söderut bara

och där fortsätter den som förut.

 

 

 

Rolig bok

Vad är en rolig bok egentligen? Det kan diskuteras naturligtvis. Jag läser just nu en bok som jag tycker är rolig (tips från sonen) och det är Refaat El-Sayeds memoarer Makten och ärligheten, skrivna tillsammans med Carl Hamilton. Han har så festliga uttryck, ett som återkommer ofta: Man får inte vara för hårt nackad. Han säger att svenska är ett alldeles omöjligt språk att lära sig för det är ologiskt så han vänder till orden ibland. Vilket äventyr hans liv har varit, från flykten från Egypten till företagsvärlden och inte minst Fermenta. Fullständigt orädd när han störtade in i olika styrelserum och gav höjdarna skrämselhicka.. "Har man ett mål här i livet så hittar man lösningen på vägen. Det är det man måste tänka på hela tiden. Man får inte vara för hårt nackad." Nej, just det, det får man inte. så är det. Det där med den falska doktorstiteln ska jag inte försvara men jag tycker nog att upphaussningen kring Refaat (han blev t.ex. Årets svensk) säger mycket om omgivningen och hur lätt det är att låta sig bländas av t.ex. en fin titel.

Tänk på vad som hände på KI. Där var det heller inte någon som kom sig för att hur det verkligen stod till, där fanns det också revisorer som inte ville bli utfrusna ur "gemenskapen". Kanske är det sant som man säger i andra länder att svenskarna i gemen är alldeles för naiva och godtrogna. Årets svensk kan man bli av många konstiga anledningar, det är lätt att få hjältegloria men det är lätt att förlora den också, det har historien lärt oss.

Lite "faktaläsning" som omväxling

Jag ska nu försöka lära mig hur min nya lilla blodtrycksmätare fungerar. Det blir lugnare att mäta hemma och jag slipper ifrån "vita-rocken-syndromet". Min nye läkare vill gärna minska medicinintaget om det är möjligt.

 

Ha en fin fortsättning på söndagen!