Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Första ljuva kvällen och natten hemma, värme, TV och röster jag känner igen, kan inte bli bättre

Nu är det dags...

Höst i luften och äntligen får jag användning för en höstdikt, en favorit faktiskt. Visserligen vet jag att den kan reta en del men vadå, det bjuder jag på. Håll till godo med Erik Axel Karlfeldt:

 

Nu är den stolta vår utsprungen,

den vår de svaga kalla höst.

Nu blommar heden röd av ljungen

och hvitt av liljor älvens bröst.

Nu är den sista visan sjungen

av sommarens kvinnligt veka bröst;

nu stiger uppför bergens trappa

trumpetarn storm i dunkel kappa.

 

                                                                                                                        

Öppna munnen

Nu när temperaturen är mera normal så kan jag komma igång med att igenom de pappershögar som blev kvar när värmen slog till och allt arbete mer eller mindre lamslogs. Starka ord men jag har farit så fruktansvärt illa denna sommar! 

 

Man hittar lite "godsaker" som den här lilla historien från kalla krigets dagar. Den hittade jag bland materialet till  studiecirkeln om Berlin som SPF Seniorerna anordnade 2016.

 

Det var på den tiden när det fanns ett kommunistiskt DDR. Två tyska killar stod och fiskade i en flod, den ene på östtyska sidan och den andre på västtyska. Han som stod på den den kommunistiska sidan fick inget napp men den andre fick den ena fisken efter den andra. Till slut tröt tålamodet för DDR-killen och han sa:

- Varför får du så många och jag får ingen?

- Jo, ser du, här hos oss är det ingen som är rädd för att öppna käften.

 

Jag gillar historia och intressant är att läsa om tiden för kalla kriget, både romaner på det temat med spioninslag och faktatexter. När det gäller romaner är Len Deightons böcker om Bernard Samson favoriter. De står sig. Dags att läsa om kanske men det kommer ju hela tiden så många nya böcker så det blir aldrig tid till några omläsningar. 

 

På tal om historia (om dock inte kalla kriget) så är det intressant läsning i nya numret av Nya Tidningen. Det är Georg Karlsson som i hembygdsföreningens digra arkiv har hittat ett litet häfte med titeln Särskilda ordningsföreskrifter för Hultsfreds köping (1928).