Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Apropå den där extra timmen igår ,,,

Kanske jag kan skylla på att tidsomställningen var boven men jag kom upp alldeles för tidigt i morse men som väl är så kunde jag lösa DN:s webbkorsord och kolla på Babel på Svt Play så tiden gick tills det var läge att börja fundera på vad som kan tänkas vara på gång denna mulna och gråa oktoberdag.

Babel var som vanligt otroligt intressant men oj vad många böcker som får läggas till "vill-läsa-listan", den här gången Helena von Zweigbergks Mitt liv som dront.  P.O. Enquists Ett annat liv har jag läst tidiogare men tänker läsa om igen (om det blir någon lucka.) Rörande att höra hur mycket just den boken berörde och hjälpte Andres Lokko en gång. Författarpanelen hade fått läsa första boken om  Kulla-Gulla, som tydligen kommer eller redan kommit i nyutgåva, och det blev rätt kul. Som tur var var inte Agnes Lidbeck med den hår gången. Jag har svårt för henne, hon är lite cynisk och nedsättande i sina kommentarer. Men serieskaparen Mats Jonsson är en pärla. Han är väldigt avväpnande och har glimten i ögat. 

Jag erkänner att jag inte har läst varken Kulla-Gulla eller Anne på Grönkulla. Varför jag inte har gjort det kanske jag förstår när jag så småningom har läst Helena Zweigbergk dronthistoria, om jag får uttrycka mig lite vanvördigt.

Allan har en läkartid i Hultsfred idag så jag följer med för den vanliga veckohandlingen. Så måste jag lämna tillbaka veckolånet Fruset guld till biblioteket och också hämta prinsessan Christinas Hon kallades Daisy. Jag är bara lite nyfiken i största allmänhet. Den där tystnadskulturen som fanns inom den kungliga familjen förr är lite märklig.  Det är så länge sedan jag beställde den så jag hade nästan glömt bort det. 

Och så var det då en dikt. Jag hade hittat några roliga rader men så råkade jag naturligtvis trycka bort dom och nu är jag inte människa att hitta dom igen. Så det får bli min räddningsplanka: en dagsvers från DN av Alf Henrikson. Denna heter Sekund för sekund och kunde läsas den 29 november 1974:

     Klockan tickar, hjärtat slår,
     nuets flöde rinner.
     Jorden vrider, tiden går,
     dag och natt försvinner.
     Om den floden inte fanns
     kom vi aldrig någonstans.
     Det har ordnats för oss,
     att vi alltid rör oss.


Dagens citat 🤩

Tiden kan inte bindas som en annan häst
(Norskt ordspråk)