Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Torsdag...

och jag är trött. Det här med kvällssammanträden är inte längre min "cup of tea". Men nu gällde det valeftersnack och en del ekonomiska frågor så i egenskap av kassör i centerkretsen var jag tvungen att vara med. Elisabeth hade fixat god tårta för att fira vårt fantastiska valresultat. Mycket jobb blir det framöver i förhandlingsgrupp, nomineringsgrupp och valuppföljningsgrupp och framför allt få fram ett förslag på fullmäktigeordförande. Men det är inget som berör mig. Nomineringsgruppen har det "angenäma" arbetet att få fram rätt person på rätt plats och att i så stor utsträckning som möjligt tillgodose kandidaternas önskningar. Det blir ju inte lätt om alla vill sitta i kommunstyrelsen! Jag avundas dem inte, jag satt själv med för fyra år sedan.

 

Nu lämnar vi politiken åt sitt öde. Själv ser jag  (och också Allan) fram emot eftermiddagens historiska föreläsning på Campus. Idag är ämnet 1600-talet: det mäktiga Sverige. Och nu vet jag också hur jag kan få en kopp kaffe i pausen.

 

För övrigt kan meddelas att den 20 september 1970 infördes enkammarsystem i Sveriges riksdag.

Dagens dikt

Jag tänkte på ordet "kompromiss". Som jag nämnt tidigare så kommer säkerligen det ordet att bli rätt frekvent förekommande i eftervalsdebatten. (Ursäkta, jag skulle ju lämna politiken!) Den här dikten av Lennart Hellsing ur boken Verserade tankar från 1999 tycker jag i alla fall passar i sammanhanget:

 

Nåja

 

Mot söder singlar sommarns sista svala.

O broder, sky det alltför ideala.

Den som är Ljuset, Sanningen och Vägen

är dock för kompromisser obenägen.

När Hamlet hängt sin tvekan på en spik

så fylles scenen snabbt av blod och lik.

I Konst är kompromisser nåt förbannat

i Livet är det också något annat.

 

 

 

 

I dag ska Moberg  tillbaka till biblioteket. Mycket, mycket intressant bok och samtidigt en nutidshistoria för Moberg lyckades ju ha ett finger med i spelet överallt, både i den litterära världen och den inrikespolitiska. Han hade ett enormt rättspatos men det är förståeligt att många blev irriterade att han hade näsan överallt. Svenska Akademien hade han inte så mycket gott att säga om särskilt inte under och efter kriget då nazistvänliga (enligt Moberg) ledamöter tilläts sitta kvar. Han blev väldigt upprörd när den gode vännen Eyvind Johnson tackade ja till att efterträda en av dessa "svikare". Jag erkänner att de sista ca 200 sidorna (av sammanlagt nästan 700)  skummade jag bara. Lånetiden går ut idag och jag vet att det är kö. Som gammal bibliotekarie ska man ju hålla på lånetiden. Jag vet själv hur det är att gå och vänta. 

Bokprat

Griffiths bok Den mörka ängeln blev jag lite besviken på, den började bra men slutet ... Vilka envisa och veliga huvudpersoner som aldrig kommer till skott. Jag tror hon försöker dra ut på historien och det blir lite tjatigt. Cleeves däremot gör ett bra avslut i den sista Shetlandsboken, även om det lämnar läsaren i ovisshet men det händer i alla fall nåt. Stephen Booths huvudperson är också en sån där som man vill skaka om och det är klart men det är en helt annan klass än Griffiths i mitt tycke. Men jag känner personer som slutade läsa Booth för att de tyckte att det var för tradigt.

 

Nu väntar Anna Jansson Kvinnan på bänken som jag har börjat på men sen tog giganten Moberg över. 

Sue Grafton

Den här kom med posten idag. Snabb leverans från Akademibokhandeln och ingen fraktavgift när man är medlem. När jag senast läste Grafton var det  bokstaven K. Ska bli kul att läsa henne igen. Sen ska jag hämta en bok av Jonas Moström på biblioteket. Tror ni jag klarar mig i helgen?