Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Dagens dikt

 

Jag satt och bläddrade i boken Tage Danielssons paket från 1985 och hittade då denna lilla dikt som heter Stormaktstidens historia i sammandrag:

 

Kung Karl, den unge hjälte,

han stod i rök och damm,

han drog sitt svärd ur bälte. 

Men han om aldrig fram.

 

Varför fastnade jag för dessa rader? Naturligtvis därför att jag tillsammans med ett 70-tal historieintresserade seniorer fick ta del av en fantastiskt intressant exposé över 1600-talet och det som i historiesammanhang kallas stormaktstiden. Det var ett väldigt krigande under den här tiden men fokus i den här framställningen låg på hur livet för "vanligt folk" kunde gestalta sig. Hur tänkte man? Vad hade man att förhålla sig till? Hur mycket betydde kyrkan? Bevarade protokoll från biskopsvisitationer t.ex. innehåller  mycket intressant som kan sätta igång fantasin. Om en månad handlar det om 1700-talet, också det en spännande epok. Ska bli intressant att se hur Sven-Olof Lorentzen tänker lägga upp sin presentation. Rubriken lyder i alla fall: Det gamla Sverige kommer i gungning. 

 

Sista sommardagen?

Väldigt blåsigt men det är ljumma vindar och soligt så det blev en timmes promenad efter elvakaffet. Så skönt! Kanske lite övermodigt men det gick och nu måste jag fortsätta hålla igång så att jag kan klara av de planerade resorna senare i höst, Stockholm resp. England. Nu blir det läsfåtöljen med nya numret av Ica-kuriren.