Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Oj. vad tiden går fort

Tiden...

Vilken fantastiskt klok människa, Bodil Jönsson. Hennes bok Tio tankar om tid är en klassiker och tål att läsas och reflekteras över gång på gång. I min inbox på FB idag hittade jag ett inlägg från min kära brorsdotter med ett tips om att kolla på ett avsnitt av Malou Filosofisk salong, där Bodil Jönsson, professor emerita, och Linus Jonkman, författare, pratar om just tid och vårt förhållande till den. Vi har ju precis lika mycket tid som vi alltid haft. Har tiden krympt? Varför klagar alla om att det är ont om tid? Varför upplever vi att tiden i tandläkarstolen är otroligt lång? Varför tycker vi att tiden går fortare när vi blir äldre. Så många kloka och tankeväckande ord  ur olika perspektiv. Så glad att jag fick tillfälle att lyssna på detta. Tack Cecilia! 

Hoppas det är många fler som gör det, verkligen lyssnar och reflekterar.

 

Ställtid enligt Bodil Jönsson: tid att ställa i ordning, stlla av och ställa om. Också i ditt inre. Vägra delta i möten utan rimlig förberedelsetid och räkna med att de i efterhand kräver avställningstid. Stycka inte tiden i för små delar. Ha inte så bråttom med de små sakerna att du aldrig kommer till de stora.

 

En självklar Dagens dikt med anledning av ovanstående

 

Tidsavstånd

 

Gamla människor vet,

detta är visst och sant,

att tidens hastighet

är ingalunda konstant.

 

Avståndet till igår

kan vara långt minsann,

medan ett ungdomsår

alldeles nyss försvann.

 

Klockorna tickar ihjäl

tidens subtila takt.

Människans tystlåtna själ

mäter den mera exakt.

Bokinköp? Jo, men visst...

Nu klickar den gamle helklassikern i mig igång. Dessutom gillar jag historia och tycker att Kallifatides är en gudabenådad författare. Det kan ju bara inte bli fel, eller hur?