Anna-Majs blogg

Gott och blandat

... och det går det åt idag

Ingen tvekan när det gäller Dagens dikt idag ...

 

Överansträngning?

 

Det är överansträngning förstår jag.

(Man känner ju till min flit.)

Men det rycker åt höger och vänster

och rycker mig hit och dit.

 

En vän som jag har - en doktor,

han sade mej så och så.

Jag har ont här i mellangärdet

där Bob Fitzimmons brukade slå.

 

Det är dåliga nerver, alltså.

(Sånt bär vi ju lite till mans)

- Ska vi ta oss en tripp till Rivieran

eller tripp någon annanstans?

 

Om man trillat bakut i styrka

och sprattlat sej platt och all:

ska man titta på Leksands kyrka

eller Trollhättans vattenfall?

 

Är det någon som rekommenderar

ett billigt och bra pensionat

med kor och kanariefåglar

och gammaldags riktig mat?

(Nils Ferlin ur Goggles, 1938)

Blåsigt, grått, fuktigt - det är ju november

En liten söt historia från Populär historia 2018:11 måste jag bara låta er få del av. Det är en kommentar från en läsare ang. en artikel i ett tidigare nummer om Läsebok för folkskolan vars första upplaga gavs ut för 150 år sedan. Nu påminner denne läsare om en annan bok som också skrevs som läsebok , nämligen Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige. Selma Lagerlöf brevväxlade under skrivandet med överläraren i Huskvarna, Alfred Dalin, och hon skickade ett kapitel i taget till Dalin för att han skulle "provläsa" för eleverna. För att "hedra" Dalin lät Selma på ett ställe i boken gässen flyga över Huskvarna skola just som det blev rast och "en massa barn rusade ut". Detta passade inte Dalin utan han skrev till författaren:"Här rusar vi inte ut, utan marscherar". Selma ändrade då i texten och lät barnen gå ut ur skolbyggnaden "led vid led". Det blivande undervisningsrådet var nöjd.

Hänvisning till FB

För övrigt denna kulna söndagsmorgon har jag just delat en artikel av Lotta Olsson i DN. Hennes deckartips och fyndiga kommentarer gillar jag. Den här gången om fiktiva poliser och vilka egenskaper som behövs för att kunna lösa en mordgåta? "En del fiktiva poliser är" som hon skriver, "ruskigt begåvade, andra nästan övernaturligt starka. Men de bästa är som vi andra, lite dumma ibland."  Min "måste-läsa-lista" blir bara längre och längre!

 

En av mina stora favoriter är Alan Banks i Peter Robinsons böcker men Ben Cooper, som löser brott i Lake District och Jimmy Perez, som håller till på Shetlandsöarna går heller inte av för hackor.

Trevlig fortsättning på söndagen!