Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Dagens dikt av min "hovleverantör" Lennart Hallström

I valet och kvalet

Alla tror

Ingen vet

Det är valets hemlighet

 

Vem har rätt

Vem har fel

Är det du?

Kanske det

Jag kan nog vara envis så det förslår men nu vet jag en till som är envis in absurdum! Och med det hoppar vi från politiken och dagens .... ja, jag vet inte vad jag ska kalla det som händer i svensk politik just nu och prata om kanske ingenting särskilt. 

 

Faktiskt ännu en "mellandag" i alla fall här i Blaxhult 5. Som tur var la jag ju in en brasklapp i går så bokföringen finns kvar. Varför göra något som man kan skjuta till morgondagen?

 

Och nu är det långsam läsning som gäller, Kallifatides Slaget om Troja, vilket språk och så skickligt komponerat. Medan bomberna faller över den lilla grekiska byn under andra världskriget får skolbarnen söka skyddi en grotta där deras lärarinna berättar för dem om ett annat krig, det trojanska,  under antiken, som Homeros skildrade i Iliaden.  Berättelsen är så fängslande att barnen, även om de inte måste vara i grottan, försöker förmå sin lärare att fortsätta berätta  för att slippa de tråkiga grammatikövningarna.  Det är plågsamt vackert och tragiskt. I efterordet säger Kallifatides att Iliaden i hans ögon är "den starkaste antikrigsdikt som skrivits" men att "väldigt många har svårt att läsa den. Det är inget fel på översättningarna. Felet är att vår tid inte stimulerar, inte förutsätter den krävande läsning som Iliaden kräver."