Anna-Majs blogg

Gott och blandat

1:a advent - så härligt!

Dagens dikt: December av Lennart Hellsing (ur Verserade tankar, 1999)

December står med svarta fingervantar

kring parkens träd och kyrkogårdens vårdar.

Där uppe bland galaxers fjärran gårdar

det blänker till av tiokronorsslantar.

 

Ur dunklet spirar dock en hemlig trånad

ett hopp som sången transsubstansierar:

Ljus tänds och alla körer repeterar.

Var hälsad sköna tid - Musikens månad!

 

Lennart Hellsing bodde alldeles intill Klara kyrka och med utsikt över kyrkogården, där bl.a. Bellman begravdes 1795 (på 1840-talet grävdes graven upp och kvarlevorna flyttades till Norra Kyrkogården. En minnessten finns däremot på den ursprungliga gravplatsen, rest 1851 av Svenska Akademien).

 

Lästips: Lunch på Klara kyrkogård av Lennart Hellsin och Fibben Hald 

Första advent är ju som bekant en av våra största kyrkogångsdagar men från början utmärkte sig inte denna söndag nämnvärt från övriga söndagar man gick i kyrkan. Förmodligen är det den musikaliska och ljusa inramningen som växte sig stark i slutet av 1800-talet och början av 1900-talet som gett den en skjuts.

 

Adventstiden var i det gamla bondesamhället en period då man skulle ta det lugnt och samla sig inför den stundande julhelgen. Allt för stökigt och och bullrigt utomhusarbete var förbjudet. I stället skulle man ta sig an de lugnare sysslorna å gården, lägga lutfisk i blöt, stöpa ljus, brygga öl mm. På vissa ställen i Sverige sas det till och med att det inte var bra att ta ut lysning under adventstiden för då skulle man kunna få vänta länge på att få barn 

 

Jag vill för allt i världen inte ha tillbaka det gamla bondesamhället men däremot tänker jag ta det väldigt, väldigt lugnt med julstöket. Jag kallar det inte stök men trivsamt småpyssel.

 

 

 

 

Ha en fin adventstid!