Anna-Majs blogg

Gott och blandat

"Midvinternattens köld är hård..."

Den här dikten känner alla till och alla vet att Viktor Rydberg skrev den. Den publicerades 19 februari 1881 i Ny illustrerad tidning. Det kan tyckas lite märkligt att dikten ses som en klassisk juldikt för det enda som skulle kunna kopplas till julen är tomten och midvinternatt men det är tveksamt för när Rydberg skrev sin dikt så hade den lille gårdstomten ännu inte tranformerats till den julklappsutdelande och något mer välväxte jultomten.(Källa: webbsidan Högtider och traditioner). "Inte bara tidpunkten för publiceringen utan hela stämningen i dikten visar att Rydberg inte tänkte sig tomten som julklappsutdelare." Och det finns, enligt samma källa, inte något tydligt samband mellan midvinter och jul. Idag är det många som förlägger midvinternatten till natten före vintersolståndet, men vanligare förr var att förlägga tiden för midvintern till natten mellan 13 och 14 januari.

 

Förmodligen är det Gösta Roslings film från 1941 som gjort dikten till en julklassiker. Kortfilmen visas traditionsenligt i Sveriges television julafton eller juldagen varje år.

 

De som följer min blogg är förmodligen gamla nog att minnas Pekka Langer, den legendariske radioprofilen.  Han berättade en gång att han en gång under sina skolår fått i uppdrag att läsa just Tomten vid en avslutning. Han var väldigt nervös inför detta så han började med att säga: Nu ska jag läsa Viktor av Tomten Rydberg. Så kan det gå!

 

 

Busy day ...

Oskarshamnsbesöket är avklarat (jag fick godkänt med råge) och så även påfyllning av dagens kafferanson. Om knappt en timme bär det av till Hultsfred och Träffpunkt Stationen för julbuffé. Få se om jag kan komma på något att göra så jag kan dröja mig kvar i centralorten tills det är dags för styrelsemöte. Tyvärr är biblioteket stängt idag. En pub "English style" skulle suttit fint. 

Wimbledon 26 nov 2018