Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Dagens dikt: På avvägar av Lennart Hallström

Varför denna dikt?  Jo, är nu på sluttampen av Stephen Booths senaste deckare och där handlar det om ett gäng vandrare som hamnar vilse i den tjocka dimman  uppe i Peak District i England. De blev lika överraskade av vädret som Gustav II Adolf en gång blev i Lützen.  Så tät är inte dimman här men det räcker till och jag är glad att jag slipper ge mig ut på vägarna. 

 

Det tar lång tid att fatta

att man hamnat på avvägar

när man är omgiven av andra

på väg åt samma håll 

 

Visst, det är tillåtet att associera fritt och lite lättvindigt, men visst är de där diktraderna värda att reflektera kring på allvar med tanke på hur samhället ser ut idag.

 

 

 

 

Den 6 december är en stor dag i många länder. Då kommer Sankt Nikolaus med klappar. Sankt Nikolaus var biskop på 300-talet och blev helgonförklarad på grund av sin givmildhet. Han skulle alltså vara förebilden till våra dagars jultomte. En del hävdar att asaguden Oden skulle vara grunden till jultomten. Oden med sitt långa vita skägg och iklädd slokhatt red över himlen på natten och besökte folk i deras stugor.

 

Det finns andra viktiga märkesdagar i december men dem återkommer jag till när det är dags.

 

Och för mig är det nu dags att ta mig an fralldegen och det är lika bra att fortsätta med saffransbullarna. Lite god juldoft och skön värme i huset.