Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

"Anna med kanna"

Idag är det Anna-dagen (som för länge sedan ofta markerades med en kanna i almanackan) och lutfisken ska i blöt! Och enligt gammal tradition ska julölet vara färdigt för avsmakning denna dag eller också ska det börja bryggas just den 9:e, därav kannan. Det finns olika traditioner om det. I det här huset har vi varken lutfisk för blötläggning eller öl för provsmakning men  vi firar advent alla fall. Synd att det är så trist gråväder ute. Med lite snö på marken och trädens grenar skulle stämningen höjas ett rejält snäpp. På kvällen, när mörkret har lagt sig, är det dock stämning med alla stjärnor och ljusstakar också här i vår lilla by. Därför passar den här lilla dikten av Margareta Melin bra som Dagens dikt, denna andra advent:

 

Se, stjärnor i mörka fönster

adventsstjärnor vart man ser.

Är himmelen här mitt ibland oss?

Har himmelen kommit ner?

 

Jag vill att en stjärna lyser

i mig, i mitt mörka hus

att många ska välkomna ljuset

och själva bli världens ljus.

 

 

Jag har plockat fram Elvis Presleys julskiva i Spotify och den ger perfekt ljudbakgrund när jag skriver. I går läste jag ut Alex Schulmans Bränn alla mina brev och den släpper inte taget. Jag tittade också på Här är ditt liv från 1985 där Sven Stolpe var gäst. Programmet kändes lite tunt för, som programledaren sa, de flesta som man skulle ha velat ha med var döda och många av de som fortfarande levde var på nåt sätt Stolpes "dödsfiender" och kunde inte komma ifråga. Hustrun Karin var med alldeles i slutet av programmet, ovilligt syntes det, men när man nu sitter med facit i hand efter att ha läst Alex bok, så förstår man fullständigt distansen. Jag ska inte berätta mer, utan säger bara: LÄS!

 

Och vad gör man då en bok inte släpper taget? Kan man börja på en ny? Nej, egentligen inte men om man "måste"  gäller det att välja nåt som inte engagerar FÖR mycket, hjärnan måste få vila efter alla intryck. Vad göra? Korsorden hade tagit slut och det var inte läggdags än på ett tag. Jo, en rysk folksaga (engelsk version, inköpt för en vecka sedan) var perfekt: The Night before Christmas av Niolaj Gogol. 

 

Ha en fin adventssöndag. Själva ska vi i eftermiddag ta en tur till det mysiga Knastorp för både andlig och lekamlig spis.