Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Tomasdagen

 

Tre dagar kvar till julafton infaller en av apostladagarna, Tomasdagen, som var helgdag fram till 1772 då ett stort antal helgdagar ströks ur den svenska almanackan. Det finns ett antal olika föreställningar kring denna dag i det gamla bondesamhället. I några delar av landet var det nu julfriden skulle börja. Det var från början en rättslig ordning, en av flera fridslagar som inrättats för att vid särskilda händelser eller tidpunkter under året stävja brott och låta frid råda. Den som begick brott under dessa dagar kunde förvänta sig högre straff, enligt de medeltida landskapslagarna. Julfriden handlade också om att förberedelserna inför julen skulle vara avslutade och det kristna budskapet skulle begrundas i stillhet och ro. "Tre dygn före jul skulle allt stök upphöra. Då fick:' inte dricka ränna, inte degen jäsa, inte brö bränna, inte kvarn gå'. (www.sprak och folkminnen.se)

 

Tomasdagen var vanligtvis också marknadsdag och den här dagen fick man också börja dricka av julbrännvinet och julölet (som hade provsmakats redan på Anna-dagen).I folkmun kunde därför denna dag kallas "Tomas fylletunna". Kärt barn har som bekant många namn.

Avslutning på julhandeln

 

Idag blir det en tur till Vimmerby för att klara av de sista nödvändiga (faktiskt) inköpen, Och så ska vi äta jullunch på Björkbacken.