Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Mellandagsrean fortsätter ...,

Erbjudanden så långt ögat når

Rea, rea, rea .... det är nu man kan göra de stora klippen om man ska tro tidningarnas annonssidor mm. Nja, jag håller mig nog lite skeptisk till ordet rea. Så är det med det. (Utom när det gäller väskor hos Cath Kidston)

 

Idag är det Fjärdedag Jul och Värnlösa barns dag. Fram till år 2000 hette dagen Menlösa barns dag men eftersom "menlös" med tiden fått en negativ betydelse så ändrades namnet. I äldre svenska betydde "menlös" oskyldig, utan fel, syndfri. På skolgården på 50-talet var det ett vanligt mobbningsord att säga att någon var född på Menlösa barns dag eller hade nån annan anknytning till den dagen. I Finland finns dock det gamla namnet kvar. 

 

Det är intressant detta med betydelseglidningar, från nedsättande ibland till mer "acceptabelt". Det finns många exempel på det framför allt i medicinspråket men även i många andra sammanhang. Eufemismer kallas dessa ord inom språkvetenskapen för övrigt. 

 

När jag undervisade blivande läkarsekreterare för många år sedan pratade vi mycket om detta hur ord uppfattas olika av oss människor beroende på hur vår bakgrund är. En patient som får provsvaret "negativt" blir säkert orolig men det innebär på medicinspråk "bra". Bara som ett exempel.  

 

 

Lite bokprat

 

Nu har jag läst första boken  som jag skulle ha läst innan jag läste andra boken (om ni förstår vad jag menar). Hemåt över isen av Gunilla Linn Persson ska givetvis läsas före Jakten efter vind. Nu kom närmare förklaring till en del händelser. Jag var tvungen att gå tillbaka till andra boken för en del detaljer och då är det praktiskt att gå in på sitt lokala bibliotek och ladda hem e-boken för en snabb koll.

 

Fantastiska böcker om livet på "ön vid själva människorgränsen" i Roslagen. En händelse för 99 år har lagt sig som en förbannelse på Hustrun och fortsätter att göra så  in i nutiden då Ellinor och hennes åldrige far är de enda fastboende. I den andra boken finns inlagt en märklig historia parallellt med handlingen i nutiden. Jag gillar verkligen böcker med parallella handlingar som utmynnar i ett "aha!"

 

Ingen ny Dagens dikt idag,

den från igår duger gott idag också. Men en liten bild på vägen ska ni få: