Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Mazarinens dag?

 

Mazarinens ursprung är höljt i dunkel även om de flesta är överens om att den är uppkallad efter den italienske kardinalen Jules Mazarin som var rådgivare åt den franske kungen Ludvig XIII under 1600-talets första halva. Ingenting tyder på att kardinalen åt eller bakade mazariner men den "pastejformade" kakan påminner om de bakverk som var vanliga under 1600- och 1700-talen. (Källa: mittkok.expressen.se)

 

Man är däremot inte överens om om det är den 10:e januari eller den 13:e mars som är den riktiga dagen och även den 7:e oktober nämns i sammanhanget så den som är begiven på detta bakverk har tre tillfällen att fira under året!

 

Lyssnar just nu på Lill Lindfors när hon sjunger Eine kleine Mazarin till Mozarts välkända Eine kleine Nachtmusik. Finns på Spotify. Tyvärr har jag inte hittat texten annars hade den ju passat bra som Dagens dikt. 

 

En annan anknytning, i alla fall till namnet, är Barbro Lindgrens böcker om Loranga, Masarin och Dartanjang med sina udda personer som enligt författaren har modeller i de egna familjemedlemmarna.

 

 

Strålande vinterdag

Dagens dikt: Lugnt av Nils Ferlin (Från mitt ekorrhjul, 1957)

 

Nu ljuder i huset - en vinterdag,

en snickares kloka hammarslag.

 

Jag sitter och lyssnar och tänker så:

Det är buller men inte buller ändå.

 

Det är någonting verkligt, någonting tryggt

i allt som är obestämt och förryckt.

 

Lugnt ljuder i huset en vinterdag

en snickares kloka hammarslag.