Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Senioren

 

När ovanstående publikation når mig så är det första jag kollar Ingalill Mosanders boktips. Vi har ganska lika smak när det gäller litteratur antingen det gäller skönlitteratur eller fackböcker. I det senaste numret skriver hon om den fantastiskt intressanta biografin om Vilhelm Moberg, "en vresig särling som växte upp i ett soldattorp i Småland och blev en nationalklenod", skriven av Jens Liljestrand. Moberg ansåg att författare inte skulle liera  sig med makten utan stå fria. De tre främsta hoten mot en svensk författare var, ansåg han, spriten, populariteten  och Svenska Akademien.

Jag har skrivit om den här boken tidigare och jag tipsar om den igen. Verkligen synd att Liljestrand inte fick Augustpriset! Den är riktigt tjock, en rejäl tungviktare både till utseende och innehåll.

 

En bokhandlares dagbok av Shun Byhell rekommenderas också av Mosander och jag gillar den boken, som nu finns i pocket. Det är en historia om en bokhandlare i en liten stad i Skottland som "för en passionerad kamp att överleva  i en värld där Amazon ses som ett allt större hot". Vad svarar man en kund som berättar att Dracula är nästa bok i hennes bokklubb men att hon inte kan komma ihåg vad hon skrivit! Har man som jag arbetat som bibliotekarie så ger den här pärlan till bok många aha-upplevelser. (Jag lovar, jag ska inte ta av in på "memory lane").

Ett måste för alla som gillar böcker!

Dagens dikt: Känslan och nuet av Lennart Hallström

 

När nuet känns bra

lär vi oss gärna

att vara här och nu

för att det känns bra

 

Men en stor anledning

till att det känns bra

när det känns bra

är att vi är här och nu