Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Grått ute idag igen ...

.men vi kanske slipper det ymniga snöfall som utlovades igår. Det verkar gå norr om oss. Hoppas kan man ju alltid.

 

Hoppas att tågen går som de ska så Thomas kommer hem som planerat. Alltid lika trevligt att ha honom här även om det bara är en snabbvisit. Men nu är det bara 3 veckor tills jag ska upp till Stockholm och vi ska ha nöjet att njuta av Fredrik Lindström på Scalateatern.Föreställningen har fått övervägande bra recensioner (utom av Alex Schulman men det var kanske väntat). Ja, egentligen var det inte föreställningen han hade något emot, för den hade han vid det tillfället inte sett, utan det var Fredriks medverkan i nåt morgonprogram på TV. Bra att smaken är delad.

 

Jodå, Boken Stormvarning kom med posten igår liksom en liten bok från Alf Henriksonsällskapet, Nationalbok: texter i patriotiska ämnen. Det är Alf Henriksons son, Lars Weck (d. 2015) som 2003 letade upp och sammanställde detta material ur faderns efterlämnade samlingar.

Lars Weck har sammanfattat sina tankar om urvalet på följande sätt:

 

"Dessa föga högstämda texter i patriotiska ämnen har tillkommit under sex decennier och i mycket skiftande sammanhang. Det innebär friska kast mellan handfast historieberättande och rimmat skoj. Författarens konsekvent muntra distans till det överdrivet fosterländska förser dock läsaren med en greppvänligt lagom blågul tråd"

 

 

Dagens dikt: Under en debatt (ur ovan nämnda skrift)

 

Tro inte att ordfattigdomen försvann

för att skolan förlängdes så sakta!

Vad som hänt är att orden som svenskarna kan

blivit kraftlösa och abstrakta.

 

Icke säger de tröskverk och yxa och såg

och storväst och yllekofta

och kaffe och brännvin och vete och råg

och oxe och svin så ofta.

 

Nej, de säger betygsjakt och social

och stressas och statustävla,

och frekventaste ordet i deras tal

är adjektivet jävla.

 

Den här dikten är skriven 1972 (Underfund) men kan verkligen kännas lite aktuell med tanke på den senaste tidens fattiga  verbala smörja i sociala medier och diverse kändisars språk i TV och radio.

Men ha en trevlig lördag för det ska jag ha!