Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Måndag morgon ...

 

och webbkrysset i DN-appen gick alldeles för fort att lösa (men så hade det bara en "prick") och kaffet var snabbt urdrucket så nu är det bara att ta tag i dagen. Ingen sol i sikte men sex grader plus så vi ska inte klaga. Hur var det nu han sa, farbror Melker? Denna dagen ett liv, ett uttryck myntat av 1700-talsfilosofen och poeten Thomas Thorild. Historien förtäljer att Astrid Lindgren vid ett besök på Ellen Keys Strand 1925 läste de här orden över en dörrpost. Astrid var en stor beundrare av Ellen Key.

 

Någon passande dikt av Thorild hittade jag inte utan jag går några århundraden framåt i tiden och ser till min glädje att min "hovleverantör" Lennart Hallström publicerat tre nya dikter nu i februari. En av dem fastnade jag särskilt för:

Dagens dikt: Det går bra (Dagsvers & dikt)

 

Det går bra för vårt land

men det går sämre

för folket i vårt land

 

När blev det så

att folket och vårt land

blev två helt olika saker

 

Förr var det så

att när det gick bra för vårt land

så gick det bra för folket

 

Men vem är det nu

som det går bra för

när det går bra för vårt land

En helt underbar bok

Avslutningsvis ett kulturellt nedslag i historien. Den 18 februari 1908 invigdes Kungliga Dramatiska Teaterns nya byggnad, ritad av Fredrik Lilljekvist, i och med uppförandet av August Strindbergs pjäs "Mäster Olof". Kostnaden för bygget uppgick till 6,3 miljoner, vilket var mer än dubbelt så mycket som man räknat med. Har ni hört det förut? Tänkte väl det!

 

 

Ha en bra dag!