Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

Dagens dikt: Mars av Kajenn (favorit i repris)

 

Nånting i själen vaknar upp och trånar

när himlen blånar.

Slutvandrat under dessa vintermånar

där världen grånar.

Ånyo dags att man sig själv förvånar

när himlen blånar.

Ut med det missmod som vårt hjärta hånar

när världen grånar.

En gladare tapet dess kamrar lånar

när himlen blånar.

Med ens försvinner slöjan som utplånar

när världen grånar.

Du blir en katt i mars bland andra fånar

och livets pulsar bultar så det dånar

när himlen blånar.

 

 

 

Vårskriket

 

Ska vi vänta med det stora vårskriket à la Ronja kanske för idag är det ingen särskild vårvärme, 2,7 gradet just nu. Och det är nog ingen idé att plocka undan vinterkängorna eller den tjocka jackan. Själv hoppar jag över promenad idag för jag har en diger agenda för en gångs skull. Frallorna är klara, nu står fredagssteken i ugnen, den ena köksgardinen är struken och uppsatt efter att den käre maken gjort en snabbputs. Fler gardiner väntar dock på sin tur och så ska jag baka semlor efter Icakurirens recept med dinkelmjöl. 

Det blev lite struligt med bloggen ett tag, jag citerar Martina Haag: "Det är något som inte stämmer" men jag har löst det provisoriskt tills jag får svar från support efter helgen. Det är fler konstigheter med skärmbild mm så förmodligen har jag varit på nån knapp som jag inte borde (inget ovanligt). Tur att en mig närstående support komer hem i morgon. (Nu tror jag han suckar lite och skakar en aning på huvudet.) Som sagt, det är inte första gången.

Förresten, läs gärna Martinas bok från 2015, mycket bra! Jag satt några meter ifrån henne på Scalateaterns restaurang i lördags . Hon underhöll hela lokalen. Kompisen fick inte många ord med i laget. Det blev som en liten föreställning före föreställningen så att säga.

Naturligtvis kunde jag inte låta bli att börja på Mörkret av Ragnar Jónasson. Det här är i högsta grad "Nordic Noir", inga heroiska brottsutredare så långt ögat når. Ganska svart bitvis men mycket välskrivet och  med "aktuell" problematik. Välfärdssamhället har sin mörka baksida. Jag jämför med Maria Adolfsson och hennes böcker från Doggerland, Stieg Larssons Milenniumsböcker och vissa av Henning Mankells Wallanderdeckare. En hel del författare säger att det är lättare att ta sig an svåra händelser i det här formatet.  

 

 

Mars är kattens månad (liksom övriga elva)