Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Bara att instämma ...

Så var det med det!

 

Tur att jag inte hade planerat att ta mig till en flygplats idag. Förra året blev det strul och jag satt länge, länge i telefonkö till SAS för att boka om en inställd flight. I år tar jag det säkra före det osäkra och tänker inte åka förrän i juli för att vara på den säkra sidan. Nej då, skämt åsido. Det är andra saker som gör att det passar bäst då. Bl.a. börjar pojkarnas sommarlov i slutet av juli och jag  kan  hjälpa till så Monika kan jobba  lite extra inför familjens semesterresa. Som freelance kan man inte säga nej till uppdrag så det gäller att "samla på sig".

Dagens dikt: Nyhetens obehag av Dodeka

 

Jag förstår inte varför jag blev orolig

Det var inget farligt

Bara lite uppmärksamhet

 

Vita tisdagen - den ålderdomliga benämningen på fettisdagen

 

Fettisdagen är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk och dagen är alltså rörlig. Den kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fast jag tror svenska folket har festat på semlor ända sedan nyårsdagen, om inte tidigare. Jag brukar hålla på traditioner men i år har festelsen blivit mig övermäktig så ett par stycken har det blivit i förtid om man säger så. Men det bästa sättet att bli kvitt en frestelse är att falla för den, som Oscar Wilde sa. Ordet fettisdag är belagt sedan 1594 men hur vita tisdagen har fått sitt namn är oklart. En teori är att namnet kommer av det vita vetemjölet som semlor bakades med.

Semlans väg går med all sannolikhet via den s.k. hetväggen, en bakad bulle fylld med mandelmassa. Namnet kommer av tyskans "heisse Wecke", som betyder varma kilar. Kilformen flyttas över till semlorna vars lock ofta har formen av en kil. Ordet hetvägg är säkerligen en ljudlig översättning från tyskan. Dessa bakverk åts i städerna bland de mer välbärgade och är kända sedan 1700-talet. Vanligen kryddades de med kummin och serverades gärna i en skål med varm mjölk.

Ibland påstås att den svenske kungen Adolf Fredrik dog av för många hetväggar fettisdagen den 12 februari 1771. I verkligheten dog han av slaganfall, ett namn på både stroke och hjärtinfarkt, efter en enorm måltid bestående av ostron, hummer, surkål och hetvägg. Kungens död väckte starka känslor mot hetväggen och skalden Johan Gabriel Oxenstierna förde fram att fettisdagen borde förbjudas och "hetvägg drivas i landsflykt ur Sverige, sedan den begått ett kungamord". (Källa: Nordiska museets webbsida)

 

Nu är det dags...

Och med förmiddagskaffe därtill betraktandes det lätta snöfallet