Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Det gäller att ha en plan ....

Katter för hela slanten

 

Vad glad jag blev i morse när jag öppnade DN:s nutidskryss på webben: temat den här fredagen är katter, marskatter och allt möjligt som anknyter till katter. Kul! Givetvis får dagens dikt bli en kattdikt men återkommer till det.

Men först lite historia för nu vaknade plötsligt folkbildaren i mig. 15:e mars hände det saker som har etsat sig fast i historieböckerna.

År 44 f.Kr. blir Julius Caesar mördad i den romerska senaten och enligt legenden ska han, när han bland angriparna såg sin fosterson Brutus, besviket ha utropat Et tu, Brute (Även du min Brutus). Det är dock en myt, som härrör från Shakespeares pjäs om Caesar. 

År 1917 abdikerar den ryske tsaren Nikolaj II och resten är som man brukar säga historia. Jag ska nu börja läsa tegelstenen om Romanovdynastin.

År 1933 utropar Adolf Hitler Tyskland till Det tredje riket och resten ... ja, historia som inte får glömmas givetvis men lite mer nyansering och eftertanke när paralleller dras med nutiden.

År 1986 begravs Olof Palme och spekulationerna efter mordet  kommer att fortgå i all oändlighet. Konspirationsteorierna är många men det skrivs intressanta böcker om det. 

Men nöjeshimlen fick också en ny stjärna. 1956 hade musikalen My fair lady premiär på Brodway med Rex Harrison och Julie Andrews i huvudrollerna och det blir en av de största framgångarna där någonsin. 

 

 

 

 

Dagens dikt: Lyckokatt av Edith Södergran (ur Dikter, 1916)

 

Jag har en lyckokatt i famnen,

den spinner lyckotråd.

Lyckokatt, lyckokatt,

skaffa mig tre ting:

skaffa mig en gyllne ring, 

som säger mig att jag är lycklig;

skaffa mig en spegel,

som säger mig att jag är skön;

skaffa mig en solfjäder,

som fläktar bort mina påhängsna tankar.

Lyckokatt, lyckokatt,

spinn mig ännu litet om min framtid!