Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Internationella poesidagen

 

 

 

 

 

Den 1 februari 1937 ljöd tolvslaget från Stockholms stadshus i de svenska radioapparaterna och sedan var det premiär för Dagens dikt. Skådespelaren Gabriel Alw läste "Det eviga" av Esaias Tegnér. Programmet är ett av de äldsta programmen i Sveriges Radio och utgör idag Sveriges största poesiscen med ca 100 000 lyssnare dagligen. 

Stina Ekblad, som alltid har drömt om att få läsa Dagens dikt och som nu tillhör den fasta ensemblen sedan ett par år, säger så här om programmets betydelse idag: "Det dimper ner som en vacker paus mitt på dagen, mitt i tillvaron, en paus av stillhet, eftertanke och nyans. Dikten nyanserar verkligheten. Det är något vi behöver, nyanser."

 

 

Dagens dikt: Den första strofen ur Det eviga av Esaias Tegnér

 

Väl formar den starke med svärdet sin verld,

väl flyga som örnar hans rykten;

men någon gång brytes det vandrande svärd

och örnarne fällas i flygten.

Hvad våldet må skapa är vanskligt och kort,

det dör som en stormvind i öcknen bort

 

Återkommer senare till mer litteratur för nu måste jag iväg till centralorten. Fotterapeuten vill nog gärna att jag håller tiden.

Vi ses!

Fast jag hade inte behövt jäkta, jag fick vänta 10 minuter på min tur.

Då är också middagen avklarad. Det fick bli lite enkel mat som gick snabbt för besöket i Hultsfred drog ut på tiden så vi hann bli jättehungriga. Tur att ICA bjöd på kaffe! 

Back to basic! Jag skrev för nån dag sen att jag var stolt att jag bara köpte två, eller var det tre, böcker på rean men när det gäller nyutkommet har jag svårt att hejda mig. Idag kom min födelsedagspresent till mig själv: Det vackra mysteriet av Louise Penny. Jag gillar verkligen kriminalkommissarie Armand Gamache. Och igår upplyste Bokus nyhetsbrev mig om att en ny bok av Elly Griffiths Stone Circle finns att köpa så det var bara att trycka på beställningsknappen med en gång. Det är den elfte boken i serien om rättsarkeologen Ruth Galloway, också det en favorit. Sen väntar jag bara på att det ska komma nya av Stephen Booth och Ian Rankin och Anne Cleeves och ..... Ja, det är nog lika bra att jag lägger in en ansökan om höjd pension.

 

Intressant om ordet "kelig" i nya numret av Språktidningen. Ha en fortsatt trevlig dag!