Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Dagens dikt: Trasmattan av Alf Henrikson (DN 670812)

.

Böjd över trasmattan följde den åldrande damen

vårarnas skimrande mönster och livets tråd.

Här hennes randiga förklä från Ekmans regering,

här Tutanchamon-blusen från Brantings år.

Knallröda jackan från tiden för El Alamein,

murriga kjolen från Poukkas tid eller Volchovs,

brokiga scarfen från Balbos atlantiska dagar

gröna kassacken från mau-mau-krigets epok.

Solstrimman spelade in över strimmig väv

där färgerna brann i det förgångnas fragment som skon

sakkunnigt pekade ut för förströdda barnbarn.

 

Visst kan trasmattor väcka minnen. För att inte tala om den kudde min mamma gjorde åt mig i lappteknik och där alla bitarna kom från olika kläder som jag hade burit under mina första 20 år i livet, kläder som mamma hade sytt. Hon var jätteduktig och kunde ha blivit sömmerska. Men att utbilda sig till nåt sånt var det inte tal om när hon var ung. Hon fick vid arton års ålder ta hand om sin pappa och fyra syskon. Hon gifte sig 1937 och sen var det hemmafru som gällde. Hon var även jätteduktig att teckna men det var min morbror som fick gå kurser och bli reklamtecknare.  

Nu ska jag inte fördjupa mig i minnen, jag blir bara så melankolisk.

Senaste numret av Ica-kuriren innehåller mycket intressant, bl.a. en intervju med finlandssvenska författaren Merete Mazzarella. Där finns många kloka ord. Jag ska erkänna att jag inte har läst något av henne men nu ska jag skaffa hennes nya Den försiktiga resenären. 

Och så läste jag en notis som gör att jag gärna åker till Stockholm snart igen, en utställning på Nordiska museet British så in i Norden. Jag är anglofil samtidigt som jag är ... ja, heter det russofil? Och så är jag  germanist också men det kanske kan missuppfattas i det politiska landskap som vi befinner oss i. 

Nu ska jag inte smågnälla längre. Nu blir det våfflor till förmiddagskaffet och så ut i solen! Så småningom fortsätter jag läsa Stone circle. Så spännande. Ha en bra lördag!