Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Ingen natt före - men dag - och det räcker

 

En häftig dag igår med tänkvärt innehåll  i olika bemärkelser. eller hur jag ska säga. Johan sjöng min "önskelåt" i Målilla kyrka och på eftermiddagen handlade det om myter och sägner och skrock mm, och det blev en spännande exposé genom historien som slutade i Ingatorp i form av en svart hund i en kyrkklocka. Att svarta hundar skulle vara särskilt olycksbådande har jag aldrig tidigare hört men svarta katter däremot. Men jag spottar inte när en sådan varelse korsar min väg. Däremot händer det nog att jag säger "peppar,peppar ta i trä" ibland för att vara på den säkra sidan och lägger inte gärna nycklar på ett bord om jag inte är ensam i rummet. Om det finns fler personer i närheten så brukar jag fråga om det gör något om jag lägger nycklarna på bordet och det brukar vara en och annan som ber mig låta bli. Sen är det ju mycket av våra nutida seder som har sin grund i gammal folktro, valborgsmässoaftonens eld, t.ex., inte tänker vi på nu att det är för att skrämma bort oknytt.  

Vad mycket folk hade att vara rädda för förr. Jag har "forskat" en hel del i gammal folktro och seder och bruk och det finns mycket spännande som jag har haft förmånen att berätta om i olika sammanhang. 

I Blaxhult finns det en fornborg, kommunens enda och där uppe på toppen har det hänt, och händer kanske än, märkliga saker. Allan har "dokumenterat" detta i en film för övrig.

Föreläsningar som den här, "live", är folkbildning när den är som bäst, det blir en "interaktion" mellan föreläsare och publik som är speciell. Ursäkta att jag låter lite högtravande men det här med muntligt berättande är oöverträffat.  

 

 

 

Dagens dikt i anslutning till gårdagens tema: Alf Henrikson från 19720525

 

Vid en ostbit

Det påstås i myterna

som en radanmärkning

att osttillverkning 

uppfanns av skyterna.

 

Aldrig tryter

min tacksamhets flöde

mot längesen döde

och bortglömde skyter.

 

Jodå, Emil nämnde tomtar också...