Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Bara 8 dagar kvar ... tills vi får finfrämmande från England

Dagens dikt: Levnadsval av Lennart Hellsing (Verserade tankar, 1999)

 

Du, som med snille beväpnad

alls inga gränser vet:

Världen vill slås med häpnad

- unna den det.

 

Gör som Kolumbusen gjorde

upptäck nåt nytt någonstans!

Nån kontinent väl borde

finnas till hands.

 

Lockar dig föga det stöket?

Är du en stillsam sort?

Koka ditt te i köket.

- Se på Rapport!

Varsel och vidskeplighet kopplat till katten

 

Det är så spännande med folkliga föreställningar och myter och vidskepelse och eftersom jag dessutom är en hängiven kattälskare så tänkte jag slå ihop dessa båda saker idag. Jag blev så peppad av Emil Hasketts föreläsning i söndags.

Inget annat husdjur har varit kopplat till så mycket vidskeplighet som just katten, om vi ska tro Jan-Öjwind Swahn (och det ska vi). Att man måste spotta för en katt som korsar vägen har vi alla hört talas om och den säkerhetsåtgärden har spätts på med diverse tillägg så att en svart katt för mer otur med sig än en av annan färg. Den här vidskepligheten lär frodas främst bland kvinnor i olika åldrar men det får stå för vår käre Jan-Öjvind. Det är fråga om en gammal tro som noterades i England redan i början av 1600-talet

När katten tvättar sig varslar den om främmande - så har man trott i stora delar av Europa sedan 1600-talet. Och är katten extra omtänksam så sträcker den, medan den slickar sig i baken, ena tassen åt det håll varifrån främmandet är att vänta. Detta trodde framför allt västgötar på.

En stor del av folkloren kring katter handlar också om att tyda väder. Traditionen är i detta avseende så enhällig att man undrar om inte SMHI borde skaffa sig en prognoskatt. (Älskade katter av Jan-Öjvind Swahn, 2008) Ja, varför inte!  De prognoser vi får nu via satelliter och datorer är ju inte mycket att lita på.

Och nu när det snart är dags att sätta igång vårbruket för alla duktiga bönder så kan det vara bra att veta detta. Om en skånsk katt inleder vårens jaktsäsong med att komma hem till gården med en fångad näbbmus i mun, så kan husse ta det som ett särdeles gott tecken om riklig skörd. (Swahn)  

En ramsa från sydsverige låter så här:

När katten med små korta tag

sig om nosen tvättar,

blir vädret  vacker nästa dag

och molnen tunga lättar.

Men om dess tass bak örat går

man ruskigt väder vänta får.

(Källa:  Webbsida Förr och nu i norr : Folktro. April 2018)

Ur samma källa kan vi också lära oss vad vi bör tänka på i samband med läkarbesök. När man besökte doktorn var det viktigt att det inte fanns nån katt i närheten. Nån katt fick inte heller vara i närheten när medicinen användes. 

 

 

Idé till en föreläsning om katter, kanske. Jag har några hyllmeter med material... Ha en bra dag med eller utan kattsällskap!

Målning av Ferdinand van Kessel, 1670 "Kattkonsert", en riktig Katzenjammer kanske