Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Dagens dikt: Sten i skon ur 12 stenar (Dodeka)

 

Jag tycker om att restas

och att vara litet obekväm

Jag uppmuntrar gärna till eftertanke

Därför hoppar jag in i en sko

och utmanar bekvämligheten

 

Skolplikt - gäller det alla?

 

Jag läste en notis i Ljusglimten, Elöverkänsligas Förbunds tidning) att det i Sverige finns många barn som inte kan gå i skolan eftersom de blir sjuka av all strålning från mobila nätverk, master mm. Nu hotas föräldrarna av vite eftersom det som bekant är skolplikt i det här landet. Undrar i mitt stilla sinne om vite kommer att drabba även den kända person som varje fredag har hållit sig borta från skolan. Eller vågar man kanske inte det på grund av den hysteri som råder i det här fallet. 

Ett annat ämne som också väcker oro är den ökande digitaliseringen i samhället och vad som sker med hjärnan. Skärmhjärnan är en ny bok av psykiatrikern Anders Hansen, som menar att orsaken till att vi är stressade, sover sämre och är ensammare än någonsin beror på det faktum att vår hjärna, som fortfarande är "stenålders" inte klarar av överflödet av digitala intryck. En intressant artikel om detta finns att läsa i Icakuriren 2019:15. Det är så lätt att bli beroende, varför skulle annars så många ha näsan i telefonen, på promenaden med barnvagnen, på fiket eller restaurangen, ja överallt. Jo, vi är beroende, vi får en dusch dopamin när vi är ständigt uppdaterade och det ger samma känsla av välbefinnande och fungerar på samma sätt som droger. FB och Twitter och Snapchat är utformade i samarbete med beteendevetare, som vet hur vi reagerar på olika funktioner, färger och symboler, just för att vi ska bli beroende! Anders Hansen: "För att vi ska klara den digitala revolutionen med hälsan i behåll måste vi lära oss att förhålla oss till tekniken och skärmarna på ett annat sätt än vi gör idag."

 

Ett bra sätt är att stänga av ljudet på både padda och laptop så slipper man alla irriterande "pip". Bara det gör det lättare att "glömma" skärmarna. De där pipljuden är väldigt irriterande. Jag har faktiskt svårt för signalen i TV4-nyheterna 19:00, alltså pipet som hörs mellan de olika nyhetsrubrikerna. Visserligen är jag kanske ovanligt ljudöverkänslig men i alla fall. Jag saknar de stilla pausminuterna som fanns förr mellan olika program, t.ex. Bengt Lagerkvists konstbilder. Kanske finns det någon som vet vad jag tänker på.Nu är det bara en häftig trailer, ju våldsammare desto bättre verkar det som.

Fortsatt bra dag! Nu släcker jag ner och ägnar mig åt matlagning!