Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Internationella ledarhundsdagen

 

Jag har sett lite olika uppgifter, kanske är det 25:e april som är "den rätta" ledarhundsdagen och DN:s korsordsmakare har fel men en dag hit eller dit spelar ingen roll. Ledarhundarna är alltid  värda en egen dag och  all respekt. De gör ett fantastiskt arbete.

Jag ser i VT att det också är internationella sekreterardagen. Sekreterare gör också ett bra arbete med att hålla ordning på människor och papper eller det är kanske en förlegad syn på det arbetet i dessa digitala tider. Finns förresten titeln kvar eller heter det assistent eller nåt annat numera. Kommer ni förresten ihåg Ulla-Bella, sekreterare till direktör Knegoff i Solstollarna? 34 år sedan det begav sig.

Det är märkligt det här med yrkesbeteckningar. Att städare blev hygientekniker vet vi  men jag läste att man på en arbetsförmedling för ett tiotal år sedan försökte rekrytera en vaktmästare men valde att kalla det "internservicegeneralist" men historien förtäljer inte hur det slog. Allt eftersom samhället förändras så förändras också arbetsuppgifternas innehåll och kräver en tydligare beskrivning. Ibland kan det vara så att ett yrkestitel uppfattas nedsättande, det finns som bekant förutfattade meningar om mycket,  och då gör man det "lite finare". Ibland kan man tycka att det går lite väl långt. Och alla dessa engelska titlar, HR och controller för att ta ett par exempel. Det kan bli svårt för oss gamla att hänga med i utvecklingen. Vad skulle bibliotekarie kunna kallas för att låta intressant i sammanhanget. Kanske nåt med "dealer" för att göra det lite "kittlande" Böcker kan visst vara en drog!

Förskönande omskrivningar, s..k. eufemismer är ett intressant fenomen och det är väldigt vanligt Inom medicinspråket. Alla språk har nog en tendens att byta ut benämningar på obehagliga eller tabubelagda företeelser. Språket hjälper till att dölja verklighetens olustigare sidor kan man säga. Döden är t.ex. ett sådant område - gå bort, lämna oss, somna in för att nämna några exempel. Det har alltsedan 1900-talets början varit en strid ström av importerade klassiska latinska termer; barnförlamning blev polio, kräfta blev cancer, dottersvulst blev metastas, könssjukdom blev venerisk sjukdom osv. osv.

Att ord kan vara viktiga vet vi och det är klart att någon kan bli lite orolig av att höra att det senaste provsvaret är negativt. I medicinspråket är negativ = bra.  

Alf Henrikson som alltid står till tjänst

Dagens dikt: Vandalernas hövding (DN 1967-12-17)

En föreläsning hörde jag en afton av mitt liv
om svenske kungens titel i historiskt perspektiv,
och det kan göra vem som helst förvånad och perplex
att denne lärde fridens man är Vandalorum Rex.

 

För att undvika missuppfattningar:
vandal = medlem av ett germanfolk under folkvandringstiden

 

Ha en trevlig fortsatt lillelördag. För min del blir det Elvis❤ för hela slanten på SPF:s månadsmöte i Järnforsen.