Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

God middag snarare men annars stämmer det!

Nu har vi lyssnat på Lunds studentsångare och beundrat de fantastiska magnoliorna framför universitetet. Vi glömde bort att se direktsändningen igår men tack och lov för SvT Play.

Vi har också hunnit med en tur till Hultsfred men nu tänker i alla fall jag hålla mig inomhus resten av dagen. Jag fryser så. Tur att inte vinterjackan var undanhängd!

Idag ska ni få den dikt som var tänkt för gårdagen. Jag har en liten trevlig bok som heter Bildkalender för bokälskare och varje månad får där sin egen passande dikt. Förmodligen har jag haft dessa rader tidigare men de är så fina och kan läsas igen. Den är hämtad ur August Strindbergs Trefaldighetsnatten. I år infaller ju inte Trefaldighet förrän i början av juni men när den här boken trycktes 1990 var det förmodligen i maj.

Välkommen åter, snälla sol,
som jagar nordanvinden!
Nu har du sovit sen i fjol
och vaknar röd om kinden.
Värm upp vår jord, så växer råg
och fyller bondens lada.
Värm sand och vik och vind och våg,
så får vi gå och bada.
Välkommen åter, snälla sol,
lys över land och vatten!
Nu klingar sång,nu stäms fiol,
nu dansas hela natten.

 

Precis så har det känts när jag läste En gentleman i Moskva. Det är bland det bästa och roligaste jag har läst.

Nu har jag gett mig i kast med en Rosenbaum-deckare, Skrivet i blod, av Silbersky/Svedelid. Visst märks det att boken har 26 år på nacken och en och annan kliché finns kanske men intrycket jag fick första gången jag läste om advokaten Rosenbaum består. En fascinerande person med sin levnadsvisdom och judiska bakgrund som ger sin avlägsna släkting Rhea, också advokat, goda råd men som  i övrigt helt har dragit sig undan världen, under kristallnatten berövad allt som gav livet mening, Ytterst motvilligt tvingas han ändå in i verkligheten ibland på grund av Rhea men helst vill han sitta i sin spartanska bostad och läsa sina filosofiska gamla böcker med tysk frakturstil. 

*****

För övrigt tycker jag att det är måndag. Jag såg en skämtteckning om en lärare som tyckte att de här härliga helgerna på våren gjorde honom religiös, mig gör de bara veckovill.

Trevlig fortsättning på dagen!