Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Sorry, I forgot ...

Strax över nollan och snöblandat regn ...

Visst behövs det hur mycket nederbörd som helst men . om det ändå vore lite varmare. Det är ingen idé att hålla på med vårdikter för de har ingen påverkan på väderguden. Försöker med kattdikter istället. Kanske katten med sin enligt folktron demoniska koppling göra nåt åt saken.

Idag väljer jag Harald Forss, poet och sångtextförfattare (1911-96) som debuterade 1939 med en diktsamling skriven genomgående med små bokstäver och utan interpunktion.  Han föredrog för övrigt att skriva sitt namn med gemener, harald forss. Han brukar räknas in bland Klarabohemerna. Så småningom tog han steget in i de finare litterära salongerna och började publicera i de större tidningarna som SvD och DN. Tillsammans med Bo Setterlind grundade han 1957 det litterära sällskapet Romantiska Förbundet.

Jag har vid något tillfälle hört honom live, jag kommer inte ihåg var eller när, men jag minns att jag upplevde honom lite säregen.

Kurre katt (ur Blomdoft och törnetagg, 1990)

Fjädrande och lätt lik pantern
smyger Kurre bland bjärt
lysande berberissnår.
Stannar upp under valnötsträdet,
skjuter rygg, känner vittring.
Sparvtjattret retar och eggar
mot örats membran.
På huk med svansen i vädret -
och så med ens det sekundsnabba
språnget mot vingfågelslyft
och vindlande fallande lövet.

 

 

"Redan de gamla grekerna..."

Jan-Öjvind Swahn säger att en del av förklaringen till att katterna förknippas med demoniska egenskaper kan vara katternas nattvanor - de övernaturliga krafterna trivs ju bäst i mörker. Dessutom är det inga andra djurögon som "lyser" nattetid som kattens gör. Kattens självständighet och integritet gentemot männsikor kan också ha bidragit, liksom det listiga, beräknande och tillsynes grymma beteendet vid jakt. Att särskilt helsvarta katter kan misstänkas för djävulskhet sammanhänger säkert med de allmänt obehagliga associationer som den svarta färgen gav förr i tiden. Att redan de gamla grekerna noterat kattens komplicerade natur framgår av ett citat ur fabelberättaren Aisopos verk: Även den katt som slickar och spinner har klor på tassarna". (Källa: Swahn, Älskade katter, 2008)

Inte för att jag särskilt ofta tar till en svordom men fy katten och kattsingen slinker nog ut ibland utan att jag tänker på det.

För övrigt har det varit en perfekt lördagsmorgon, tidigt kaffe, ett avsnitt av Ett fall för Vera, dusch, frukost och nu bloggande med Johan Sigvardssons Elvistolkningar i öronen. Och utanför faller snön ymnigt ....

Det lutar åt innedag och då sitter det fint med Mannen från Albanien.