Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Fortsättning följer, ska baka äppelkaka och hoppas på att inspirationen ska komma...

Ja, så var då kakan färdig och naturligtvis måste jag provsmaka till en kopp kaffe. 

Jag tänker ge ett par notiser ur Språktidningen, som jag refererade till igår. Ett par nyord, kanske? Smygflyga är ett. Det innebär att man tar flyget i all tysthet utan att nämna det i sociala medier. Smyga med saker och ting ska man inte behöva göra som man var tvungen till förr kanske när folk var väldigt religiösa. Min svärmor kunde inte öppet plocka bär en söndag utan fick ställa hinkarna som hämtades av nån i hushållet när det blivit mörkt. 

För att tala om något annat. Vet ni vad en manosfär är? Jo, det är ett nätverk som tar avstånd från feminism. Personer inom denna rörelse hävdar att feminismen motarbetar biologiskt betingade skillnader mellan män och kvinnor. Männen är förtryckta i vårt samhälle, hävdas det. Fritt fram att fylla sociala medier med åsikter med andra ord. Kom bara ihåg att använda hyfsat språk.

Och till sist en annan sak som berör lite vad jag skrev om igår. Modeskaparen Choke Andersson fick ett glas öl kastat över sig efter att han hade sagt till en kompis att denne var tjock. Choke förstod ingenting för på thai betyder en sådan uppriktighet att du har en nära relation till den du talar med. I gengäld är det på thai oartigt att gå rakt på sak med någon man inte känner. 57 miljoner i världen talar thai, i Sverige är det omkring 30 500. 

Visst är det spännande med språk!

 

När jag nu ändå är inne på det här temat med ordval och uttryckssätt så passar nedanstående rader av Alf Henrikson bra. De är håmtade ur nr 16 av tidningen Land 2019:

Hövlighet kostar ingenting och ger ansenlig vinst ändå.
Det kan inte de dumma begripa, det kan bara de kloka förstå.

Det är den räntablaste färdighet som de stora kan lära de små.

 

... men tvåbenta varelser får gärna höra av sig