Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Dags för lite Nils Ferlin och ett tema som alltid är aktuellt.

Namn och förpackning (ur Från mitt ekorrhjul, 1957)

Skomakare eller kemist:
Så olika är vi människor ej
som det kan synas.
Påminner mest om de otaliga
franska ortsorterna
någon talade om i radio:
Merendels är det bara namn
och förpackning
som skiljer dem åt.

Idag är det tunnbrödets dag. Tunnbröd är ett uråldrigt svenskt bröd som fram till 1500-talet uteslutande bakades på korn. Illustrationer i Olaus Magnus bokverk om de nordiska folken (publicerad första gången 1555) visar hur män och kvinnor bakade tunna bröd på hällar av järn över öppen eld. 

Det här blir en ganska seg dag, känner jag och inte har jag något tunnbröd att förgylla kaffestunden med heller. Tänk om man kunde få tag på "riktigt" tunnbröd bakat på korn utan tillsatser. Baka själv? Nja, har inte lust med det.

Tesen att "det händer när du vilar" (som för övrigt Tomas Sjödin har skrivit en intressant bok om) har åter en gång besannats. Jag har ett korsord där det låst sig precis, jag har grubblat och grubblat, menefter en halvtimme med helt annat att syssla med så fanns lösningen där framför ögonen. Nästan pinsamt att jag inte sett det tidigare! 

Korsord och läsning idag alltså medan tvättmaskinen jobbar på. Det blir lagom avbrott att med jämna mellanrum resa på sig, hänga tvätt och starta igen. Idag har jag fått ihop fem högar, noggrant färgsorterade. Det är bar å åk, som han sa, Stenmark. Vad jag läser? Ska börja med Anna Tells Fyra dagar i Kabul, enligt vad jag hört precis lika bra som den senaste Med ont fördrivas. Anna Tell är statsvetare och kriminalkommissarie och med ett förflutet inom försvarsmakten och med tjugo års erfarenhet av operativt arbete i Sverige och internationellt så är det hon skriver i högsta grad trovärdigt.

 

Apropå tvätt .....