Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Dagens dikt: Alla dessa människor av Sonja Åkesson

Alla dessa människor
som inte klarar

sej utan mej.

Alla dessa människor
som klarar sej
utan mej!

Sonja Åkesson (1926-77) brukar beskrivas som en nyenkel poet med dikter som kritiserade samhället och skildrade vardagen  med ett avskalat språk och har ibland kallats för folkhemspoeten. Det stora genombrottet kom 1963 med diktsamlingen Husfrid där hon kritiskt skrev om det samhälle som formade den samtida kvinnan och parodierade den falska veckotidningsromantiken. Hon blev mycket uppskattad av dåtidens nyväckta kvinnorörelse. "Slagdängor" från 1969 sjöngs in av Ulla Sjöblom 1983.

 

Broder Jakob utläst och det står alldeles klart att det kommer att bli en fortsättning. Än är inte cirkeln sluten för Jana Berzelius.

"Den som hittar sin plats tar ingen annans" skriver Tomas Sjödin. Det är alltid rogivande att läsa hans texter och ta del av hans levnadsvisdom. I sitt sökande efter sin egen plats i tillvaron tar han oss med på en resa till barndomens Kramfors, genom Europa och Mellanöstern ända till Kreala men först som sist till Göteborg och Smyrnakyrkan och arbetet bland männsikor i nöd - och det är där som Tomas Sjödin äntligen finner sin plats. Lagom tänkvärd sysselsättning som ger lugn åt själen en söndagskväll. 

Ni ser vilka tvära kast jag ägnar mig åt men det är ju det som är så härligt. Jag har behov av båda delarna. Och finns det nåt bättre än att följa sina ingivelser, det kan vara något som sägs i en bok jag just håller på med eller ett ord i ett korsord jag grubblar över  och vips är jag i bokhyllan och letar för jag vet att jag har nåt om just det där jag associerade till och så leder det vidare och vidare. Ibland kan det vara svårt att "hitta tillbaka" till dit det började, Det är inte alltid  jjag hittar vad jag söker, t.ex. letade jag efter Tomas Sjödins och biskop emeritus Martin Lönnebos brevväxling i bokform. Jag vet att jag ska ha den. Nåja, den komer väl fram så småningom. 

För övrigt ska jag i eftermiddag förhoppningsvis kunna lämna ifrån mig alla återstående pärmar och papper som rör Centerns kommunkrets. Det ska bli skönt att rensa bort från både hyllor och dator.  

Och till sist ett litet visdomsord från Churchill:

Trevlig fortsatt dag