Anna-Majs blogg

Gott och blandat

En olycka händer så lätt ...

Ursäkta avbrottet men jag fick oväntat besök just är jag tryckt iväg bilden och timmarna ilar iväg. Nu är jag på plats framför datorn. Jag har haft ett bra samtal i idag och ett hade jag igår, riktigt långa samtal så jag tänkte att mitt bloggtema idag skulle vara just Det goda samtalet. Vad är det? Men först ska ni få en inledande dikt (gissa av vem):

Pythagoras

Pythagoras var en allvarlig man.
Endast viktiga samtal gillade han.
Hantalade aldrig om kläder och mat
utan endast om hypotenusans kvadrat.
Han ansträngde hustrun och husan
med samtal om hypotenusan.

Alla tre är de döda sen tusentals år
men kvadraten på hypotenusan består.
Den har överlevt kläder och möda minsann
ty Pythagoras var en allvarlig man.
Han förstod vad han borde begrunda.
Han flamsade ingalunda.

 

 

Nu pratade vi inte matte, varken idag eller igår utan hur man genom goda samtal skapar en bra miljö i t.ex. ett styrelsearbete, i en studiecirkel eller i nån annan samling. Samtalet i går var föranlett av att min efterträdare som kassör i centerkretsen kom hit så att jag kunde "lämna över" och vi kunde prata om mina erfarenheter i styrelsen och då kom vi in på två böcker som är intressanta i sammanhanget: Thomas Eriksons Omgiven av idioter och Tomas Sjödins Den som hittar sin plats tar ingen annans. Tomas Sjödin pekar på tre frågor som är viktiga att ställa när det som i hans fall kommer in nya medarbetare i Smyrnakyrkans verksamhet bland socialt utsatta i Göteborg: Vad vill du? Vad har du? Hur gör du? Det är viktigt att ta reda på både för en själv och de runt omkring för att personen ifråga ska hamna rätt och "hitta sin plats". Sen har vi då samspelet inom gruppen. Med vissa går det hur bra som helst, med andra går det helt åt skogen och ändå är jag samma människa? Säga vad man vill om Thomas Eriksons teorier om personligheterna och färgerna, många har kritiserat  att författaren tar lite enkelt på det hela, det är inte tillräckligt vetenskapligt, men jag fick i alla fall många aha-upplevelser och jag förstod varför vissa jobbiga situationer senaste året uppstod. Det var inte alls konstigt egentligen. Vad som gäller är att lära sig handskas med det och inte stånga pannan blodig när det inte lönar sig och aldrig kommer att göra det. Vilken rolig diskussion vi hade!

Det är inte helt enkelt att byta kassör i en ideell förening, i alla fall inte som det var för 12 år sedan. Många papper att fylla i när vår kretsordförande kom ut med fikabrödet i högsta hugg. För mig blev det premiär med "utekaffe" och härligt samtal där vi också kom in på gårdagens "tema". Det kändes skönt att få ett avslut på mitt mångåriga engagemang och få lite distans till en del saker. Jag önskar verkligen Ulf och den nya styrelsen  lycka till med arbetet.

Nu har Homan legat och väntat hela dagen och jag tror faktiskt jag håller mig inomhus för där är skönast. Homan trasslar ju alltid in sig och på något underligt sätt kommer han ut helskinnad men frågan är om inte intrigen den här gången är lite för verklighetsfrämmande. 

Det blir tuffare tag i nästa bok i "att-läsa-högen"