Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Ny dag - mer städning och mer gardinbyte och fönsterputsning. Jag gör nu en liten paus vid datorn. Idag ska jag ta det pö om pö. Det är nämligen så att jag gärna drar igång för mycket på morgonen och förmiddagen men sen framåt eftermiddagen går luften ur mig fullständigt - puff  och då blir det (ursäkta uttrycket) ett litet helsike att slutföra allt. Men om jag tar en sak i taget, slutför den och sedan tar nästa osv. Det är bättre att ha på "att- göra-listan- en -annan -gång" än att ha på "måste- avsluta- innan- kvällen-listan".  Fönstren är klara och om en stund är det dags för två gardinlängder inklusive en liten kafferast så det ser ljust ut. 😀

I inflödet idag kan jag läsa om 10 myter om kaffe. En är att ljus- eller mellanrostat kaffe skulle vara snällare mot magen än mörkrostat. Det är snarare tvärtom. Vid en mörkare rostning bryts syror ner vilket gör att kaffet får en mindre sur smak. En annan är att kaffe skulle vara uttorkande. För det saknas det vetenskapliga bevis och  ett dagligt intag av fyra koppar kaffe  påverkar inte alls  vätskebalansen negativt. 

Jag återkommer med flera exempel en annan gång. 

 

Känner ni till Ensamme George? Han var en pintasköldpadda som dog 2012 och tros ha varit den sista av sin art. En annan sköldpadda, Harriet, som dog 2006, anses ha förts till England av Charles Darwin själv.

Varför denna udda information. Jo, DN:s webbkryss upplyser mig om att det idag är Sköldpaddans dag. Den enda sköldpadda jag känner till är annars Skalman, den klurige uppfinnaren som är en av Bamses äldsta vänner. Skalman tycker inte om att stressa och bland alla sina uppfinningar tycker han bäst om mat- och sovklockan.

Och tro det eller ej, visst har Alf Henrikson även en sköldpadda med på ett hörn, så dagens dikt blir Kapten Cooks sköldpadda (DN 1960-07-31)

Det torde väl ha hänt en del i den värld jag bebor
fast jag tycker då inte att skillnaden är så stor.
De säger att näringslivet har växt sig stort,
men jag tycker att salladen smakar som den alltid gjort.
De säger att världen förändrats totalt, vilket inte är sant,
ty jag tycker att solskenet känns ungefär likadant.
Vattnet har däremot blivit lite oljigt, men det klarnar nog snart
Ty några små struntsaker har det ju hänt i mitt långa liv, det är klart.

Vilken sköldpadda är äldst? Av vad man säkerhet känner till har den madagaskiska strålsköldpaddan Tui Malila rekordet. Denna sköldpadda dog 1965 vid en ålder av minst 188 år. Upptäcktsresanden James Cook skänkte den 1777 till Tongaöarnas kungafamilj. Den ovan nämnda Harriet blev 176 år. (Källa: Illustrerad vetenskap, 2009)

 

Ett verk av mitt barnbarn Finley - han älskar sin konstkurs