Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Juni - välkommen!

Dagens dikt Juninatten av Harry Martinson:

Nu går solen knappast ner
bländar bara av sitt sken.

Skymningsbård blir gryningstimme
varken tidig eller sen.

Insjön håller kvällen ljus
glidande på vattenspegeln
eller vacklande på vågor
som långt innan de ha mörknat
spegla morgonsolens lågor.

Juni natt blir aldrig av,
liknar mest en daggig dag.
Slöjlikt lyfter dess skymning
och bärs bort på ljusa hav.

Sitter och bläddrar lite i Gerda Anttis bok Livet omkring, en "funderingsbok" från 2015 med små betraktelser kring det "begripliga" livet, som hon har närmast omkring sig, naturen, djuren, människor hon möter, åldrandet, men  hon blickar också ut över den "obegripliga" världen, där, som hon skriver "politiker och diktatorer styr över såväl stridsvagnar som barnvagnar". Jag gillar hennes fantastiska formuleringar och drastiga humor. Här finns så många kloka tankar så då och då tänker jag dela med mig.

"Varför blir man klokare på nätterna? Eller om inte just klokare, men att man får andra glasögon på sig, glasögon som gör att man kunde bli klokare. Då, på kvällarna och nätterna då sömnen inte kommer som på beställning. För visst händer det ofta och väl inte bara mig, att det är på nätterna man ser och vet vad det var man gjorde vid vissa tillfällen, och att man då ser vad det var man skulle ha gjort och sagt i stället för det man gjorde och sa. För det där man skulle ha gjort i stället, det visste man ju redan när man inte gjorde det man då skulle ha gjort. Och det man skulle ha gjort, det skulle ha varit mycket bättre och klokare att göra än det man gjorde, och ibland rent av det enda vettiga man kunde ha gjort, och ändå gjorde man det inte."

Visst känner man igen sig?

För övrigt går jag omkring och fryser hela tiden men prognoserna lovar värme till veckan. Annars måste jag instämma i det Adolph Törneros säger: Vi har i Sverige två årstider blott: en vit och en grön vinter.

Adolph Törneros (1794–1839), filolog, humanist, universitetslärare och tillika en av svensk litteraturs fråmste brevskrivare. Han reste ofta ut på landet med elever och vänner och skrev massor av brev där han berättade om sina äventyr och gav målande naturskildringar och levande tidsbilder ur svensk kulturhistoria. (Källa: svenskaakademien.se)

TREVLIG FORTSÄTTNING PÅ LÖRDAGEN!