Anna-Majs blogg

Nulla dies sine linea

En dagsvers från 13 november 1973 av A.H., en dagsvers som skulle kunna vara skriven idag:

Efter dagsnyheterna

Dagens fakta, du store,
sammansnörper vår själ.
Om inte sagorna vore
skulle vi ledas ihjäl.

Om inte historier spunnes
skulle livsglädjen hastigt ta slut.
Om inte musiken funnes
skulle vi aldrig stå ut.

Idag läser jag Johan Sievers intressanta krönika i dagens VT om tid. På 1800-talet kallade bekymrade läkare sin samtid för "stressens århundrade". Vad ska vi då inte kalla vårt eget århundrade? 1860 beskrev den amerikanske neurologen Georg Beard hur "ångmaskinen, kvällstidningar och telegraferande skapade en ökad stress bland befolkningen". Tekniska landvinningar har sparat tid åt oss men inte har vi använt den sparade tiden "till att spela fiol, läsa böcker, svarva snusdosor eller gå långpromenader. I stället har vi investerat den i en allt mer uppvarvad livsföring". Och så tipsar krönikören om boken Momo - eller kampen om tiden av Michael Ende. Dags att läsa om den känns det som.

Det är ganska länge sedan jag läste något av Inger Alfvén. Två jag har i hyllan är Ur kackerlackors levnad (1984) och Elefantens öga (1992). Nu har jag gett mig i kast med den senaste Tvilling. Jag har inte läst mer än en tredjedel men kände med ens att berättelsen kryper in i mig på ett alldeles särskilt sätt och ger en, för all del, svag men dock obehagskänsla. 

Blir det för mycket så har jag annat att sticka emellan med. Såg förresten till min gldje att en fjärde bok i serien om DI Adam Fawley är på gång. Cara Hunter kan rekommenderas!

HA EN BRA KLÄMDAG VAR NI ÄN BEFINNER ER!