Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Idag ska det helt handla om läsning, läsning och åter läsning, kanske föga förvånande när det gäller mig. I bokhyllan hittade jag en liten bok av Britt Isaksson Om tjocka böcker och tunna (En bok för alla, 2001). Mycket av det som skrivs om läsning handlar om att få läsovilliga att läsa. Men lustläsare, smygläsare och storläsare behöver också uppmuntran och den här lilla boken innehåller många godbitar och jag ska dela med mig av några. 

När man läst en bra bok vill man gärna, ja just det,  dela med sig, inte sant. Hur gör man det bäst? Ibland behövs det inte så många ord. När den franske författaren Daniel Pennac var tretton år var hans bror djupt försjunken i Krig och fred: -Är den bra då? - Jättebra! - Vad handlar den om? -Den handlar om en brud som gillar en kille och gifter sig med den tredje. - Får jag låna den? - Du får den.

Det finns också de som delar med sig av en bok mer handgripligt. Ett inregnat par på solskenssemester var till slut tvungna att dela på en deckare. Det var inte läge för högläsning utan hon, som läste först, rev ut kapitel efter kapitel till honom. Ja, ja, nöden har ingen lag och är det kris så är det.

Högläsning förresten. Visste ni att högläsning på arbetet är ett gammalt "påhitt" med början i cigarrfabrikerna på Kuba på 1800-talet, för att sedan flyttas över till fabrikerna i USA. En arbetare utsågs till läsare och de andra avlönade honom ur egen ficka. Greven av Monte Cristo blev så populär att några skrev till författaren kort före hans död 1870 och bad honom att få låna hjältens namn till en av fabrikens cigarrer och det gick Dumas med på.

Britt Isaksson räknar upp en lång rad av läsartyper: lustläsare, smygläsare, nöjesläsare, pliktläsare, tröstläsare, skumläsare, vildläsare, slöläsare, omläsare, bokläsare, högläsare, storläsare, yrkesläsare, soffläsare, långläsare, tvångsläsare, semesterläsare, lusläsare, zappläsare, föreläsare, medläsare. Och puddingläsare: de ser på romanen som en pudding, äter upp den och så är det inget mer med det. Olof Lagercrantz sa en gång att om inte puddingläsarna fanns skulle bokbranschen rasa samman.

Från att ha varit både lite av pliktläsare, tvångsläsare och yrkesläsare så är det skönt att nu som pensionär kunna vara bara lustläsare och kanske vildläsare och visst blir det en pudding då och då. 

Min mamma var ganska ung när hon fick ta över ansvaret för sin pappa och två syskon. Det där med läsning ansågs vara onyttigt. "Har du inget vettigare att lägga händerna på?" Mamma ville gärna läsa men fick göra det i smyg och, när hon hörde nån komma in i huset, snabbt slänga ner boken i en byrålåda. Sorgligt men tack och lov kunde hon ta igen det här med läsning med råge senare i livet. Att smygläsa i en bokhandel är mer lustfyllt förutsatt att affären ifråga är utrustad med bekväma fåtöljer. I England är bokhandeln verkligen ett ställe för njutning och smygläsning. Monika brukar placera mig på en lämplig  Waterstones och så vet hon var hon har mig nån timme framöver.

Dagens dikt blir återigen en dagsvers ur Alf Henriksons outsinliga källa:

Stilla

Det underbara med böcker
är att de tiger så snällt.
De är fulla med hörvärda tankar
inom alla ämnen och fält.
De är rika på sensationer
som kan uppfylla hela ditt hem.
Dock väntar de blygt i sin hylla
till dess att du tillfrågar dem.
Reklamhajar hojtar så tokigt,
grammofonstjärnor skriker så gällt.
Det underbara med böcker
är att de tiger snällt.

 

Trevlig fortsatt läsning ...