Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Så sant ...

Nu på förmiddagen har vi på smala vägar tagit en tur genom en rad vackra byar och delat ut SPF:s höstprogram. Så vackert det är i naturen nu och jag känner för att som Dagens dikt ta ett par strofer ur Zacharias Topelius  Blommande sköna dalar eller som den ju egentligen heter Under hägg och syren. Dikten ingår i samlingen Ljungblommor och publicerades den 23 juni 1855 i Helsingfors Tidningar:

Blommande sköna dalar,
Hem för mitt hjertas ro!

Lummiga gröna salar,
Der vår och kärlek bo!
Soliga barn af luft och ljus,
O jag förstår ert tysta sus,
Blommande sköna dalar,
Hem för hjertats ro!

Säll i syrenens skugga,
Söker jag här mitt hägn,
Rönnarnas dofter dugga
Finaste blomsterregn.
Regnet slår ner i hjertats vår;
Hela dess värld i blommor står.
Säll i syrenens skugga
Söker jag mitt hägn.

 

 

DN:s webbkryss idag handlar om berättande, detta med anledning av att Ljungby berättarfestival arrangeras i helgen. Samtidigt fyller Berättarnätet Kronoberg 30 år. Det muntliga berättandet har funnits i alla tider och i alla kulturer. Det är så härligt med muntligt berättande men tyvärr kommer jag inte i kontakt med det särskilt ofta. För många år  sedan arrangerade Vena hembygdsförening några berättaraftnar i en av hembygdsgårdens stugor. Jag var själv med en gång och berättade Astrid Lindgrens spökhistoria Skinn Skerping - hemskast av alla spöken i Småland. Mysig stämning med tänd brasa och levande ljus. 

Allan var med i en teatergrupp, även det många, många år sedan, och vi hade en liten fest här hemma med medlemmarna i den gruppen. Som avslutning på kvällen satt vi uppe på andra våningen i det gamla huset på gården och berättade i stearinljusens sken. Det var magiskt! 

En av gästerna på årets Ljungbyfestival är folklivsforskaren Bengt af Klintberg. Ni känner säkerligen till hans vandringssägner, s.k. "klintbergare". Jag skulle gärna ha varit på plats.

Per Gustavsson heter en gudabenådad berättare, sedan 1990 sagoberättare på heltid men dessförinnan barnbibliotekarie i just Ljungby. Han har rest land och rike runt med sina sagor, sägner, spökhistorier och andra berättelser. Jag har själv upplevt honom live, så fantastiskt. 

Jag tänker på vad Allan har berättat hur han satt under salsbordet och lyssnade på när  "gubbarna" på bykalasen drog sina historier. Det var många roliga historier han samlade på sig och som han delat med sig av på några CD-skivor.

HA EN BRA FORTSÄTTNING PÅ DAGEN!