Anna-Majs blogg

Gott och blandat

Jag minns en rolig bild som handlade om den gamle läraren, som tyckte att alla de här helgerna på våren kunde göra honom nästan religiös. Jag kommer inte ihåg den exakta ordalydelsen men innebörden är ju helt klar. 

Något som kan göra mig nästan religiös är den skönhet som naturen så frikostigt delar med sig av så här års. Ögonbedövande som pappa sa. Det är lätt att bli lite filosofisk också och instämma med Runeberg Till flydda tider återgår min tanke än så gärna... Allans förfäder har funits här i byn sen 1900 och det känns speciellt att tänka på hur de har gått på samma stigar där vi nu går. Allan har genom åren berättat så mycket om livet här så det känns väldigt nära även för mig. 

Dagens dikt idag blir några strofer ur Sommarnatten av Sten Selander (1941), som tolkar lite av denna stämning:

Gångstigen följer mjuka åkerrenar
och slingrar mellan lavbevuxna rös

med styvmorsblom och nyponsnår och enar
som den har gjort sen hedenhös.

Den leder ej till fjärrblå gryningsriken,
men bara till en jordisk helgedom:
en ljusgrön havrevret med grunda diken
där kabbelekan gått i blom.

---

Förunderliga trygghet: att få följa
gångstigen genom alla farna år
och känna hur som bölja efter bölja
släkte på släkte har följt samma spår.

 

Sten Selander (1891-1957) var poet, översättare men också botaniker. Han var  litteratur- och teaterkritiker i flera dagstidningar, bl.a. DN och Svenska Dagbladet. Han skrev traditionell lyrik med motiv oftast från vardagslivet  och han var, som han själv sa, främmande för den "obegripliga modernismen". Idag är Selander mest känd för sina naturskildringar.

 

 

I går sträckläste jag Alex Schulmanns gripande bok om mamman Lisette. Jag kunde bara inte sluta läsa och kände mig ganska utpumpad när jag lade ifrån mig boken. Berörande läsning som det tar en stund att hämta sig från.

Nu har Allan åkt till Hultsfred för att hämta Thomas vid tåget. Drygt ett dygns välgörande vistelse i lantlig miljö och härliga långpromenader väntar.

Själv ska jag ladda kaffebryggaren och skära upp hallonrulltårta. Man ska ta vara på de små glädjeämnena i vardagen!

TREVLIG LÖRDAG